Recenze: Pokrevní pouta

března 10, 2013

Český název: Pokrevní pouta
Originální název: Bloodlines
Autor: Richelle Mead
Série: Pokrevní pouta 1
Počet stran: 350
Nakladatelství: Domino

Anotace: Mladá královna Lissa Dragomirová si netradiční politikou nadělala u morojského dvora spoustu nepřátel, kteří by ji rádi odstranili. Je ale velmi dobře střežena, a tak se spiklenci zaměří na její nevlastní sestru Jill. Vědí totiž, že kdyby Jill zabili, Lissa by musela odstoupit a přenechat trůn někomu, kdo má alespoň jednoho žijícího příbuzného.
Po brutálním útoku na Jill se Morojové a dhampýři rozhodnout uklidit Jill někam do bezpečí. Kam ale? Po dlouhém zvažování dojdou k závěru, že mladou vampýrku by jistě nikdo nehledal ve světě lidí.
Jill má doprovázet a strážit alchymistka Sydney Sageová. Obě dívky se zapíší na lidskou školu, kterou navštěvují i Adrian Ivaškov a Eddie Castile. Kamarádi zpočátku řeší běžné problémy spojené se studiem na lidské škole, ale brzy začnou zjišťovat, že na téhle škole nejsou jediní, kdo potřebuje k životu krev…

---

Knižní série Pokrevní pouta volně navazující na úspěšnou sérii Vampýrská akademie. Tentokrát se ale autorka věnuje postavě Sydney, mladé alchymistky. Sydney je od doby, co pomáhala Rose s útěkem na černé listině. Alchymisté ji chtějí poslat do výchovného centra, ale pak se stane to, že je královnina sestra Jill napadena. Dhampýři se proto rozhodnou ukrýt Jill ve světě lidí a že si na pomoc zavolají alchymisty. Nejdřív chtějí úkol dát mladší sestře Sydney, ale Sydney ostatní přesvědčí, že úkol se hodí spíše pro ni, než pro nezkušenou Zoey.

Sydney je pak poslána spolu s Jill do Palm Springs. Jill a Sydney jsou všem představovány jako sestry, dále se pak k nim přidá Eddie, Adrian a Keith jako jejich nejstarší bratr. Jill má ze začátku hodně potíže sblížit se s ostatními vrstevníky. Neustále se musí mít na pozoru, protože kdyby při útoku zemřela, Lissa by přišla o královský trůn.

Pokrevní pouta jsou oproti Vampýrské akademii něco úplně jiného. Jedná se o úplně jiný příběh, který není tolik zaměřený na život dhampýrů. To je poznat i u hlavní postavy, která oproti Rose přemýšlí o každém kroku, zachovává si klidnou hlavu a chce mít vše pod kontrolou. Pro čtenáře to může být ze začátku trochu nezvyk, ale myslím, že se s tím autorka dobře poprala a vytvořila prakticky nový svět.

Kromě Sydney se v knize hojně vyskytuje taky Adrian. Se Sydney si začne vytvářet takový zvláštní vztah/nevztah a snaží se dostat z depky, kterou má kvůli rozchodu s Rose. Rose se sama v knize mihne jen na začátku. Jill se zase snaží chovat jako normální studentka, ale stále má problém vyrovnat se s tím, že je královnina sestra.

Kniha se mi líbila. Musím říct, že měla oproti VA hodně slušný rozjezd a přečtenou jsem ji měla během dvou dnů. Oblíbila jsem si jak Sydney, tak i ostatní postavy, kromě Keitha teda. A samozřejmě by to nebyla Richelle Mead, aby zůstala u jednoho dílu. Loni na podzim u nás vyšel druhý díl s názvem Zlatá lilie a třetí by měl vyjít už letos.

You Might Also Like

0 komentářů