RC Review: Taras Bulba

května 09, 2013

Český název: Taras Bulba
Originální název: Taras Bulba
Autor: Nikolaj Vasiljevič Gogol
Počet stran: 164
Nakladatelství: Mladá fronta


Anotace: Historická povídka o slavném kozáckém atamanu, kterou chtěl Gogol oživit hrdinskou minulost Ukrajiny v době kozácké slávy v 17. stol. a odsoudit tak malichernost a ubohost života své doby (nikolajevská reakce, samoděržaví). Na příběhu starého atamana Tarase Bulby, který v bojích s Poláky ztrácí oba syny (Andreje, zradivšího Záporožce pro polskou dívku, sám usmrtí, a Ostapa, který byl zajat, vidí umírat v rukou polských katů) a sám je nakonec Poláky upálen, líčí Gogol tónem lidových podání vlastenectví kozáků a jejich neohroženost v bojích.

---

Taras Bulba je jedna z povídek od známého ruského romantika Nikolaje Vasiljeviče Gogola. Možná si tohoto autora budete pamatovat z hodin literatury. Mě právě světový ruský romantismus a realizmus hodně bavil, takže se nebráním číst i nějakou tu klasiku. Kniha nedávno vyšla v novém a vynikajícím překladu od Libora Dvořáka.

Historická novela, která dějově zapadá do 17. století vypráví o kozáckém atamanu, který se nechtěl nechat utlačovat a rozhodl se bránit svoji svobodu proti Polákům a Tatarům. Hlavním hrdinou je Taras Bulba a jeho dva synové Ostap a Andrej. Během boje s Poláky se ale u mladšího syna Andreje projeví láska k ženě nepříteli a přeběhne na druhou stranu. Ostap je jeho pravým opakem. Staví pocit odpovědnosti ke skupině spolubojovníků nad rodinné a milostné svazky.

Při svém boji jsou ale kozáci poraženi a Tarasův syn Ostap je zajat. Taras se snaží seč může, dokonce podplatí žida, aby mu zařídil setkání se synem. Na vlastní oči pak vidí synovu popravu. Dojde k dalším bojím kozáků a Taras se mství za synovu smrt. Jeho oddíl je pak ale přepaden a nakonec jsou nuceni odejít. Když ale cestou Tarasovi spadne na zem dýmka, rozhodne se nenechat ji Polákům a vrátí se pro ni. Poláci ho ale chytí a upálí na stromě.

Slavná povídka se staví hodně proti Polákům, kteří jsou zde vykreslování jako tyrani, sadisti a požitkáři. A pokud nesdílíte jejich víru, jste automaticky kacíři. Taras Bulba je zde především symbolem vlastenectví a hrdiny, který i když vše ztratí, tak pokračuje dál a neztrácí víru v lepší budoucí život.

Zajímavostí například je, že podle knihy složil český skladatel Leoš Janáček symfonickou báseň a ukrajinský skladatel Mykola Lysenko operu. Dále pak na motivy noveli vzniklo několik filmů.

Děkuji knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.

You Might Also Like

0 komentářů