Recenze: Lenobiin slib

května 14, 2013

Český název: Lenobiin slib
Originální název: Lenobia's Vow
Autor: P.C. Cast, Kristin Cast
Série: Novela ke Škole noci
Počet stran: 136
Nakladatelství: Knižní klub

Anotace: Druhá novela ze světa Školy noci přibližuje pohnutý osud Zoeyiny oblíbené učitelky, instruktorky jezdectví, která také kdysi dávno byla jen obyčejnou lidskou dívkou… Francie, únor 1788. Lenobia Whitehallová je sice dcerou barona, ale jako nemanželské dítě má doma stěží vyhlídky na lepší život. Proto ji její matka pošle do Nového světa. Lenobia odplouvá smutná, na lodi však nachází rozptýlení – koně a mladého muže, který se o ně stará. Snad by její budoucnost přece jen mohla být naplněna štěstím a láskou – nebýt zla z její minulosti, se kterým se bude muset utkat.

---

Další novela ze světa Školy noci se tentokrát věnuje minulosti Zoeyiny učitelky Lenobie. Příběh se odehrává v roce 1788 a Lenobie žije se svou matkou ve Francii. Je nemanželskou dcerou zdejšího barona a je velmi podobná baronově další dceře Cecilii, která má být poslána ke svému novému manželu v Novém světě. Cecilie ale bohužel těsně před odjezdem zemře a toho využije Lenobiina matka. Přestrojí za mrtvou Cecilii a vyšle ji vstříc novému životu.

Společně s dalšími dívkami, které jsou poslány se provdat, je Cecilie naloděna a vypravena na několikatýdenní plavbu lodí. Při tom zjistí, že je bude doprovázet i biskup Charles, který je známý svou touhou po mladých dívkách. Cecilie tak tráví první týdny na lodi úplně odříznutá od celé posádky a snaží se biskupovi vyhýbat. Jednoho brzkého rána se ale zatoulá až k místu, kde jsou koně a tam se setkává s mladým mužem jménem Martin.

Stejně jako předchozí novela, Drakova přísaha, je i tato velmi útlá knížečka. Dějově tedy není moc rozvinutá, zaměřuje se čistě jen na platbu Cecilie do Nového světa a vlastně upírkou se stane až v samotném závěru. Co se ale dělo pak, to už se nedozvíme. Přijde mi ten konec hrozně uspěchaný a odfláknutý. O vývoji postav ani nelze moc mluvit, protože Cecilie tráví čas buď ve svém pokoji nebo u koní s Martinem. Možná by právě neškodilo zaměřit děj na dobu, kdy se stala upírkou. Kniha se ale jinak četla dobře, opět byla doplněna povedenými kresbami a vhodná je hlavně pro fanoušky Školy noci.



You Might Also Like

0 komentářů