Recenze: Rezistence

května 13, 2013

Český název: Rezistence
Originální název: Insurgent
Autor: Veronica Roth
Série: Divergence 2
Počet stran: 352
Nakladatelství: CooBoo

Anotace: Žádná volba není bez následků.

Měl to být pro Tris šťastný a slavnostní den, ale všechno dopadlo úplně jinak. Po krvavé tragédii mezi frakcemi vzrůstají konflikty a nad společností se vznáší válka. Tris se musela rozhodnout už jednou – a teď ji čeká další volba. Dřívější rozhodnutí, obavy, zármutek i provinilost, to vše ji teď dostihlo a Tris nezbývá než bez výhrad přijmout svou Divergentní identitu. Dokáže se ale vyrovnat se vším, co to znamená?

---

Futuristický svět, kde jsou lidé rozděleni do pěti frakcí se vrací v pokračování s názvem Rezistence. Kniha patřila mezi nejočekávanější knihy loňského roku a na goodreads choice 2012 se stala dokonce vítězem v kategorii Best Goodreads Author a Best Young Adult Fantasy & Science Fiction.

Rezistence navazuje ihned na konec Divergence, kde Tris s Tobiasem utekli z Neohroženosti poté, co Sečtělí ovládli Neohrožené a téměr vymazali z mapy frakci Odevzdaných. Rozhodnou se odejít do Mírumilovnosti a doufají, že tam najdou odpovědi na své nevyřešené otázky.

Rezistence se při prvním čtení může zdát jiná než první díl. Tentokrát se děj neodehrával jen v jedné frakci, ale prakticky po celém Chicagu. Čtenář se tak může seznámit s jiným okruhem lidí, než který si Tris zvolila a hodně to rozvíjí celkový obraz na příběh. Kniha se také docela liší i stylem psaní. Chvílemi mi přišlo, jakoby to napsal někdo jiný, důvodem bude nejspíš hlavně změna prostředí. Ze začátku mi chvílemi trvalo než jsem si na to zvykla, ale pak už to bylo dobré a kniha byla čím dál lepší a lepší.

Stejně jako první díl je ale kniha hodně podařená a pro takový nedočkavce jako jsem já, je to trefa do černého. Děj Rezistence plyne rychle, jasně a jde více do hloubky. A stejně jako v předchozím dílu i tady nás čeká nemálo překvapujících scén. 

Velmi výrazným bodem knihy je také vztah Tris a Tobiase/Čtyřky. Oproti jiným knižním sériím, kdy jsou zamilované dvojice většinou příkladem dokonalého vztahu, tak tady je to pravým opakem. Každý jsou trochu jiná povaha, proto jejich vztah není tak ideální a často se v knize hádají. Podstatným důvodem jejich hádech byla hlavně jejich vzájemná ochrana.  

Zakončení knihy vás rozhodně nenechá chladným a každý se určitě bude dožadovat pokračování. Autorka vytvořila zajímavý svět a hlavně postavy, u kterých nikdy nevíte, co máte čekat. Když to shrnu, tak se Rezistence hodně vydařila a já s napětím čekám, kdy bude oznámeno vydání posledního dílu této dystopické trilogie. 


You Might Also Like

1 komentářů

  1. Skvelá kniha, mne sa veľmi páčila, nestvorila taký boom ako 1. diel, ale aj tak je skvelá 8)

    OdpovědětVymazat