Recenze: Tetovaný

června 25, 2013

Český název: Tetovaný
Originální název: The Painted Man
Autor: Peter V. Brett 
Série: Démonský cyklus 1
Počet stran: 448
Nakladatelství: Triton  


Anotace: Noc co noc přicházejí s tmou jadrnci - démoni, kteří na sebe berou děsivou podobu i podstatu. Planou sžíravou nenávistí k lidstvu, vládnou nadpřirozenou silou a mocí. Po stovky let pozvolna vyhlazují lidské stádo, které se před nimi skrývá za magickými chranami - mocnými symboly, jejichž původ je zahalen tajemstvím a ochrana děsivě křehká.
Kdysi bojovali lidé s jadrnci za rovných podmínek a zastavili je. Jenže ty dny jsou dávno pryč. Démoni sílí, zatímco lidí díky každonočním útokům ubývá.
Nyní svítá lidstvu naděje. Tři mladí lidé, kteří přežili krutý démonský útok, se odváží o nemožné - vystoupí zpoza křehkého bezpečí chran a riskují vše v zoufalé snaze odhalit tajemství minulosti.
Arlen přinese jakoukoli oběť za svobodu. Truchlivá životní pouť ho dovede až za hranice lidské moci.
Rojer, zmrzačený démonem, který mu zabil rodiče, hledá útěchu v hudbě - a objevuje, že hudba může být stejně tak útočištěm jako zbraní.
Krásná Leesha se stane obratnou léčitelkou, ale lektvary mohou i ublížit…
Společně budou čelit noci.

---

Přemýšlela jsem, jak začít s touto recenzí, protože Tetovaný je...prostě úžasný! Na knihu jsem se chystala už hodně dlouho a teprve když se objevil na pultech knihkupectví díl třetí, jsem se rozhodla, že nastal čas přečíst tuhle knihu. A byla to neuvěřitelná jízda.

Kniha vypráví příběh tří lidí - Arlena, Rojera a Leeshy. Všechny tři poznáváme od úplného dětství a postupem času, jak rostou v dospělé osoby, vidíme, jak se jejich osobnosti vyvýjí. Na jejich vývoji mělo vliv nejen okolní prostředí, ale také nebezpečí, které hrozí každému člověku. Nebezpečí v podobě démonů - jadrnců, kteří se objevují noc co noc a chladnokrevně vraždí vše živé.

Jadrnci jsou nebezpeční démoni, kteří vedou s lidstvem nekonečnou válku. Je jich několik druhů - lesní, skalní, ohnivý,...a jediná ochrana proti nim jsou chrany, magické symboly. Jadrnci ohrožují všechny města a vesnice, která leží na místě bývalého Théského království.

Kniha se podstatně věnuje postavě Arlena, ale ani Rojer ani Leesha nejsou ochuzeni o své příběhy. A právě jejich osudy a jejich cesty je nakonec svedou všechny dohromady.

Dlouho jsem nečetla fantasy knihu, která by mě tolik zaujala. Naposledy to byla asi série Meč pravdy nebo Píseň ledu a ohně. Teďka můžu na svůj seznam epic fantasy zařadit další. Spisovatel Peter V. Brett vytvořil neuvěřitelný a propracovaný příběh, který má vlastní historii a kulturu, vlastní mytologii. A tohle na fantasy knihách miluju, ten jejich svět, tak odlišný od našeho. Je proto naškodu, že takových příběhů je pomálo.

Příběhy tří hlavních postav jsou hodně zajímavé. Nejvýraznější z nich je Arlen, který se poprvé postavil jadrncům v jedenácti letech, protože chránil svou matku. Ta bohužel na následky zranění a díky jeho otci zemřela. Arlen se proto rozhodl otce opustit a vydat se na svou vlastní cestu. Cestu plnou bolesti, zrady, ale i radosti a odhodlání postavit se temnotě.

Nejmlaší Rojer přišel díky jadrncům o své rodiče ve třech letech a od té doby se o něj stará opilec Arrick. Arrick patří mezi žongléře a Rojer brzo objeví, že kromě žonglérství má i hudební nadání.

Jediná dívka v tomto trojlístku, Leesha, to také v životě neměla lehké. Obyčejná dívka, která byla zaslíbena zdejšímu chlapci. Díky jeho pomluvám byla ale odvržena ostatními vesničany a ujala se ji kořenářka Bruna, která v ní objevila talent. Talent stát se novou kořenářkou. Díky tomu se z Leeshy stala silná a tvrdohlavá žena.

Kniha je od začátku do konce strhující. Hrdinové si procházejí úplně vším a autor je vrhá do různých a často drsných situací. Nechybí ani kruté a násilné pasáže nebo závěrečná nervydrásající bitva. Tímhle stylem mi autor trochu připomněl George R. R. Martina, který je známý ve svých knihách tím, že se se svými postavami nepáře a klidně je nechá povraždit. Tím nechci říct, že někdo z trojice zemře, ale že si projdou krušnými časy.

Tetovaného hodnotím plným počtem a hned jak budu mít čas, tak se chci vrhnout na druhý díl Pouštní kopí. Před nedávnem u nás vyšel třetí díl a vím, že mají být ještě dvě knihy. Jsem zvědavá, jak bude příběh pokračovat a jestli si série udrží stejně strhující příběh. Pro všechny, co milují fantasy, je tato kniha povinností. Svět, který Peter V. Brett je totiž originální a hodně poutavý.

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Tak mám za sebou Tetovaného, Pouštní kopí a začínám Válku za bílého dne.
    Děkuji Ti moc za tip! Tahle série je prostě úžasná! Ihned házím Bretta do oblíbených autorů.
    A nutně potřebuju, aby to zflimovali..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem moc ráda,že jsi se sérií začla...fakt moc a hlavně že se ti líbí. :)

      Vymazat