Recenze: Harry Potter a Kámen mudrců

září 11, 2013

Český název: Harry Potter a Kámen mudrců
Originální název: Harry Potter and the Philosopher's Stone
Autor: J.K. Rowling
Série: Harry Potter 1 
Počet stran: 285
Nakladatelství: Albatros

Anotace: Až do svých jedenáctých narozenin si o sobě Harry Potter myslel, že je jen obyčejný chlapec. Pak ale dostal soví poštou dopis, kterým byl zván ke studiu na prestižní soukromé Škole čar a kouzel v Bradavicích, a jeho život se rázem proměnil. Leccos se dozvídá o minulosti svých zemřelých rodičů, získá pár dobrých kamarádů, naučí se mistrovsky hrát famfrpál a kvůli Kameni mudrců podstoupí smrtelný souboj se zloduchem Voldemortem...

---

Kvikálkov je městečko plné obyčejných lidí. To se změní ve chvíli, kdy je přede dveřmi rodiny Dursleyových objeven malý chlapec. O deset let později dostane mladý Harry Potter podivnou obálku. Jeho strýc Vernon a teta Petunie, kteří se Harryho ujali, mu záhadné dopisy nechtějí ukázat. Dopisy se ale snaží k Harrymu dostat, a tak strýc celou rodinu odveze na nedaleký ostrov. V momentě kdy odbije půlnoc, kdy nastane den jeho jedenáctých narozenin, se do chatrče probije obr Hagrid. A nese s sebou nejen dárek k narozeninám ale i onem záhadný dopis, který Harrymu změní celý život.

Dopis není nic jiného než pozvánka na nový školní rok v Bradavicích a díky tomu se Harry dovídá, že není jen tak obyčejným klukem - je čaroděj, stejně jako byli jeho rodiče. Hagrid mu také prozradí i pravdu okolo smrti rodičů, že nezemřeli při autonehodě, ale že byli zavražděni zlým černokněžníkem Voldemortem. A že když chtěl zabít Harryho, nedokázal to a zmizel bůh ví kam. Proto je Harry ve světě čarodějů slavný. K nevůli svých opatrovníků, kteří nesnášejí cokoliv divného a kouzla patří na první  místo, se Harry 1. září dostaví na spěšný vlak do Bradavic. Jeho první rok může začít.

Harry Potter už patří mezi klasiku současné fantasy literatury. Od prvního vydání uběhlo velká spousta let a pořád si nachází nové a nové čtenáře. Kniha uchvátila celý svět a něco na tom bude, když se o Harry Potterovi říkalo, že naučil děti znovu číst. Dříve jsem knihu četla pořád dokola, teď po několikaleté pauze jsem se k Harrymu znovu vrátila a pořád mě baví, pořád mě ta knihy dokáže strhnout a nenechat mě přestat číst. Harry má opravdu nějaké kouzlo.

První díl oblíbené série patří mezi nejtenčí a řekla bych i mezi takové hodně pohádkové. Čtenář se postupně jako Harry seznamuje se světem čarodějů a kouzel. Harry objevuje nový sport na košťatech Famfrpál a nachází poprvé ve svém životě přátele. Život u pěstounů nebyl totiž procházka růžovým sadem a  Dursleyovi se vždycky snažili život Harrymu ztěžovat. V Bradavicích je to ale jiné. Hned při cestě vlakem do školy si padne do oka s Ronem, pihovatým zrzkem z velké rodiny a později si oba najdou cestu i k Hermioně, neskutečné šprtce a dodržovatelce všech předpisů.

Kámen mudců je i po tolika přečtení pořád kvalitní četba. Ráda se k celé sérii vracím. Prožila jsem s ní velkou část svého života a vlastně díky Harry Potterovi a Pánu prstenů jsem se zamilovala do fantasy žánru. Kniha je pořád zajímavá, vtipná, zároveň i dosti propracovaná a plná napětí. Hrdinové sice nejsou dokonalí, ale o to víc jsou uvěřitelní. Klidně bych se vrátila do doby, kdy jsem s očekáváním vyhlížela další a další díl.

You Might Also Like

0 komentářů