Recenze: V is for Virgin

září 05, 2013

Originální název: V is for Virgin
Autor: Kelly Oram
Počet stran: 360
Nakladatelství: Bluefields

Anotace: When Val Jensen gets dumped for her decision to stay a virgin until marriage, the nasty breakup goes viral on YouTube, making her the latest internet sensation.
After days of ridicule from her peers, Val starts a school-wide campaign to rally support for her cause. She meant to make a statement, but she never dreamed the entire nation would get caught up in the controversy.
As if becoming nationally recognized as “Virgin Val” isn’t enough, Val’s already hectic life starts to spin wildly out of control when bad boy Kyle Hamilton, lead singer for the hit rock band Tralse, decides to take her abstinence as a personal challenge.
How can a girl stay true to herself when this year’s Sexiest Man Alive is doing everything in his power to win her over?

---

Val Jensen má úžasného přítele. Zach má ale jen jednu chybu. Nedokáže překousnout Valin názor na první sex. A tak se rozejdou. Val se totiž díky své biologické matce rozhodla, že svoje "první" si prožije o svatební noci. Od narození žije se svými adoptivními rodiči a jediné, co ji zbylo na památku od své pravé matky, je dopis a řetízek s písmenem V.

Z rozchodu je Val špatná, ale za svým rozhodnutím si stojí. Proto ji doslova vytočí, když Zach začne po škole roztrubovat, že s ním spala. Val se proto odhodlá k riskantnímu kroku a před celou školou řekne pravdu o svém panenství a smyslu vydržet až do svatby. Tímto proslovem se Val změní život doslova a dopísmene.

Na youtube se objeví video s jejím prohlášením s neuvěřitelným množstvím shlédnutí a komentářů. Val se to rozhodne využít a začne dělat vše proto, aby i ostatním ukázala, že počkat do svatby či sexuálně abstinovat není nic na škodu. Stane se tváří neziskové skupiny, která sdílí stejný názor. Objeví se nejen v televizi, ale stane se i něco jako tváří slavné skupiny Tralse, která má ve svém středu charizmatického frajera Kylea.

První věc, co mě napadla po dočtení je, že je to pěkná pohádka. Ano, celá kniha se mi jevila jako neuvěřitelná pohádka, ve které lze dosáhnout čehokoliv. Ne že by to v normálním životě nešlo, ale některé situace se mi jevili až přehnaně neskutečné a chování lidí jako z jiné planety. Neberu to ale ve zlém. Kniha je totiž miloučká, hezoučká a dobře se čte. Má v sobě i poučení a snaží se navádět současné teenagery, aby počkali se sexuálním životem. Hlavním hrdinka Val se snaží dostát svůj životní slib, někdy to ale moc přehání a snaží se svůj názor vecpat všude. Myslím ale, že by ve skutečném světě takhle neobstála.

Kniha je sama o sobě zábavná a čtivá, ale nemusí každého zaujmout. Právě svým podtextem může některé čtenáře odpudit. Obsahuje širokou škálu charakterů, přes sympatickou a cílevědomou Val, po někdy otravnou kamarádku Caru, která někdy kolikrát neví, jestli dát přednost nejlepší kamarádce nebo novému příteli. Nemůže chybět ani typická školní mrcha nebo lamač dívčích srdcí, tentokrát v podobě frontmana slavné kapely.

V is for Virgin je milá kniha, kterou bych doporučovala přečíst dospívajícím holkám, které neví, co v budoucnosti chtějí od vztahu. Možná je kniha trochu idilická a klišoidní, ale i tak v ní najde člověk ponaučení a to se nemusí hnedka vzdát sexuálního života, jako hlavní postava. 

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Knihu mám rozčítanú, ale nejako ma prestala baviť, tak som si dala pauzu. Určite sa k nej ešte vrátim, túto autorku mám rada 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja mám tiež knihu rozčítanú ako moju prvú v angličtine :) Zatiaľ som niekde v siedmej kapitole, ale celkom ma to baví (o to viac, že som na seba pyšná, chápeš :D) Cara je zatiaľ trocha šialená, ale inak sympatická a Kyle je... no, zatiaľ fakt skvelý :D

    OdpovědětVymazat