Recenze: První zpovědnice

listopadu 12, 2013

Český název: První zpovědnice
Originální název: The First Confessor
Autor: Terry Goodkind
Série: Meč pravdy 0, Legenda o Magdě Searusové 1
Počet stran: 504
Nakladatelství: Classic
Žánr: Epic Fantasy, Magic, Adventure, Romance
Goodreads | CBDB

××××××××××××××××××××××××××××

Knihy Terryho Goodkinda určitě patří mezi nejlepší epické fantasy. Jeho příběhy jsou plné neuvěřitelných bitev, výjimečných hrdinů a mytologie. První zpovědnice je příběh, kterým se začala odvíjet starodávná legenda o válce mezi Starým a Novým světem. Je to příběh Magdy Searusové, první zpovědnice, která kdy žila.

Magda Searusová byla žena čaroděje prvního řádu. Její milovaný Baraccus ale bez udání jakéhokoliv důvodu spáchal sebevraždu. Díky tomu se Magda dostala na poslední místo ve společnosti a přestala mít významný vliv na probíhající události - válku se Starým světem, která už několik let otřásá celou Středozemí a Dharou. Její žal je nezměrný a proto se vydá na poslední místo, kde její manžel byl. Před vlastní sebevraždou ji ale zachrání dopis, který najde ukrytý v kameni. Je to vzkaz od Baraccuse, kde ji vyzívá, aby pokračovala v jeho poslání a především, aby našla pravdu. Jakou pravdu má na mysli, to ale Magda netuší a je jen na ni, aby ji našla.

Na První zpovědnici jsem se neskutečně těšila. Celou sérii Meč pravdy zbožňuju a když byla oznámena kniha, která se časově odehrává před událostmi knihy První čarodějovo pravidlo, moje očekávání bylo ještě větší. V této knize spousta čtenářů dostane odpovědi na otázky, které si mohli dát během čtení jiných Goodkindových knih. Legenda o Magdě Searusové totiž osvětluje důvod vzniku meče pravdy a proč a z jakého důvodu byli vytvořeny zpovědnice. Dovíte se více o Chrámu větrů, schránkách Ordenu a starodávné přísaze, která ochrání každého před snovými cestovali.

Magda Searusová je od prvních stránek výjimečná žena, která vyznává celý život jednu věc a to pravdu. Pravda je pro ni téměř posvátná a proto, když si Baraccus vezme život, rozhodne se dopátrat důvodu. Magda je opravdu cílevědomá a nebojí se následků, je také neohrožená a tak když ji cesta zavede k tajemné a nebezpečné spiritistce, neváhá a jde dál. Baraccusova sebevražda není ale jediná věc, která ji nedává spát. V celé pevnosti se děje něco podivného, záhadně a drasticky umírá spousta čarodějů a všude se šeptá o zrádcích. Neváhá proto požádat o pomoc čaroděje Merrita, který patří mezi tvůrce. Díky němu se dozví, co v tajemných kobkách čarodějové tvoří. Snaží se totiž vyrobit klíč, meč, kterým by otevřely schránky Ordenu. Kromě klíče ale pracují na věcech, které Magde připadají nejvíce znepokojivé. Pracují na lidských zbraních, které by mohli použít v probíhající válce. Merrit sám přišel s nápadem, který by mohl zvrátit celou válečnou situaci. Jeho největší touhou je vytvořit osobu, která by dokázala donutit každou živou bytost na zemi mluvit pravdu, zpovědnici. 

První zpovědnice je opravdu skvělé čtení. Do děje vás vtáhnou hned první stránky a celý děj pěkně a rychle odsýpá. Tentokrát ale nečekejte epické a monstrózní bitvy. Celá kniha by se dala shrnout jako pátrání po pravdě, které Magda vede. Její pátrání je ale plné nečekaných událostí, které vedou k dalším a dalším. Postupně se dovíme věci, které nám nikdy nebyli zodpovězeny nebo byli zmíněny jen náznakem. A to je na knize to nejlepší. Pokud jste nikdy nečetli knihy od Terryho Goodkinda, tak to nevadí, tahle kniha je úplným začátkem všeho, ale pokud už máte načteno, tak to bude spíše plusem než mínusem. Celý příběh, jednotlivé události, vedou pak k jednomu - k počátku zpovědnic. Právě Baraccusova smrt byla jakýsi počáteční milník, díky němuž se stalo to, co se stalo. 

Na pětseti stránkách příběh rychle utíká, je proto docela škoda, že se autor nerozepsal víc. Dobrá zpráva je ale to, že příběh končí otevřeně a je možné, že se časem dočkáme dalšího pokračování. Myslím, že Terry Goodkind má ještě co říci, celá jeho mytologie je totiž něco neuvěřitelného a originálního.

You Might Also Like

0 komentářů