Recenze: Zápisník jedné lásky | The Nicholas Sparks Book Club

dubna 10, 2015

Píše se rok 1946 a na osamělé verandě sedí jeden z válečných veteránů, Nathan. Sedí před domem, který vlastnoručně sám zrekonstruoval do podoby, kterou si vysnil, když byl ještě mladý. Vzpomíná nejen na svého nedávno zesnulého otce, ale také na dívku, kterou potkal těsně po maturitě. Na Allie nikdy nezapomněl i když od jejich setkání uběhlo 14 let. Její krásu, umělecký talent a radost ze života má navždy vyrytou do paměti. Jejich láska ale neměla trvání. Ona pocházela z boháté rodiny, on byl chudých poměrů. Proto rodiče na konci léta jejich lásku utnuly a dívku odvezli. 

Nathan se ale nevzdával a po dobu dvou let psal Allie dopisy. Nikdy mu však na žádný neodpověděla. Uběhla dlouhá doba, kdy střídal jedno zaměstnání za druhým a když nastala válka, dobrovolně narukoval. Po válce se vrátil zpět do rodného New Bernu, pochoval svého nemocného otce a opravil starý dům. Když se pak na příjezdové cestě objeví auto a z něj vyleze stále krásná Allie, nemůže uvěřit svým očím.


Romantických příběhů najdete miliony, ale opravdový zamilovaný příběh, který vás zlomí a citově vyždíme, těch je opravdu málo. Zápisník jedné lásky je jedním z  nich. Jeho autor, Nicholas Sparks, je romantickými příběhy proslulý a má jich na kontě hned několik. Zápisník byl vůbec první kniha, kterou od tohoto autora četla, ale je to opravdu dobrá kniha. Je to totiž příběh lásky, která překoná všechno. Odloučení, vzdálenost, válku, nemoc a také smrt. Je až neuvěřitelné, co autor dokázal napsat na pouhých 160 stranách! Knížka je opravdu teňoučká, ale rozhodně stojí za přečtení.

Příběh je vyprávěn z pohledu obou hrdinů a taky se odehrává ve třech časových rovinách. První jsou vzpomínky na první setkání, na počátky jejich zamilovanosti a odloučení. Druhá část je pak o čtrnáct let později, kdy se oba hrdinové změnili a dospěli. Třetí část se pak odehrává v domově s ošetřovatelskou službou, kde jeden starý muž vypraví nemocné ženě příběh velké lásky.

Nejzajímavější je určitě druhá část, kdy se oba setkávají po neskutečně dlouhé době. Oba jsou už dospělí, rozumní a něco si už prožili. Ze začátku se chovají skoro jako cizinci, ale po chvíli se v nich probudí jejich dřívější já. Třetí část je pak z knihy nejemotivnější a nejsmutnější.

Na motivy knihy byl natočený i film, který se určitě řadí mezi povedené filmové předlohy. Příběh Nathana a Alli filmaři vystihli přesně tak, jak by si asi každý čtenář představil. Kniha se opravdu dobře čte a i když se moc k podobně tématickým knihám nevěnuju, nelituju času, který jsem čtením ztratila. Tento příběh určitě stojí za přečtení.


Český název: Zápisník jedné lásky
Originální název: The Notebook
Autor: Nicholas Sparks
Počet stran: 160
Nakladatelství: Ikar
Žánr: Adult, Romance, Drama, Contemporary
Goodreads | CBDB
Hodnocení: 4/5

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Jedna z mých srdcových, krátká knížka, ale o to víc kouzelná :) Některé pasáže mi rvou srdce, přesto, že jsou plné osudové lásky. Souhlasím, že film je taky velmi povedený, opravdu se povedl :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jedna s mojich obľúbených kníh od Nicholasa Sparksa.Tak isto ako film ma svoje čaro tak aj kniha :)

    OdpovědětVymazat