Recenze: Bubny podzimu

února 13, 2014

Český název: Bubny podzimu
Originální název: Drums of Autumn
Autor: Diana Gabaldon
Série: Cizinka 4
Počet stran: 1104
Nakladatelství: Plejáda
Anotace: Tento díl navazuje na předchozí příběhy Jamieho Frasera a jeho ženy Claire, kteří se se skupinkou přátel po předchozích útrapách dobrodružné plavby, jež skončila ztroskotáním, ocitají v Americe. Vydají se do kolonie v Jižní Karolíně, kde má Jamie příbuzné. Amerika v polovině osmnáctého století je skutečně Novou zemí, nesmírnou divočinou obydlenou indiány a divou zvěří a guvernéři kolonií přidělují výhodně půdu, aby přilákali další osadníky. Takovou nabídku dostane i Jamie; znamenalo by to, že by měl opět vlastní panství, ovšem podmínkou je, že by musel odjet zpátky do Skotska a získat další kolonisty. Tomu se Claire brání, protože se bojí, že by tam našel smrt. Jamie má však i druhou možnost, spravovat plantáž své tety Jocasty, která hledá někoho, kdo po smrti jejího manžela převezme usedlost. Život na plantáži je sice příjemný, ale Jamie s Claire brzy poznávají i odvrácenou tvář života v Americe, zejména specifický fenomén Jihu, otrokářství. Záhy zjišťují, že jsou stále více a více zaplétáni do místních záležitostí a politických problémů. Píše se rok 1767 a v koloniích se již projevuje nespokojenost, jež je předehrou americké války za nezávislost. Poté, co jsou Jamie s Claire svědky krutého zacházení s černochy, zachrání jednu otrokyni před jistou smrtí a se svými přáteli a místním zálesákem se vydávají do hor, aby hledali pomoc u indiánů kmene Mohawk.

Amerika. Kontinent plný nových příležitostí, nových zkušeností a nových vazeb. Jamie a Claire se vydávají navštívit blízké příbuzné v Jižní Karolíně. Nový kontinent dává nejen jim ale i ostatním přistěhovalcům možnost začít nový život, kde jedinými spoluobyvateli jsou domorodí indiáni. Guvernéři nových kolonií jim tak přidělují výhodnou půdu a jednu z takových nabídek dostane i Jamie. Na oplátku by ale musel odcestovat zpátky do Skotska a přivést s sebou další kolonisty. Spolu s Claire se proto rozhodnou spravovat plantáže jeho tety Jocasty, ale i tady se ukazuje odvrácená strana a to otrokářství.

Bubny podzimu, čtvrtý díl série Cizinka, je co se týče počtu stran nejobsáhlejší ze série. Skvěle napsaný a propracovaný příběh se ale čte dobře a poměrně rychle. Nacházíme se v úplně novém prostředí Ameriky a tak se nejen čtenář ale i hlavní postavy pomalu přizpůsobují novému kontinentu, novým obyvatelům a odlišnému způsobu života. Lidé v Americe jsou jiní, stejně tak i rodní indiáni, kteří mají nejen jiné zvyky ale i jazyk a víru. Kromě politických problémů je tu hodně probírané otrokářství, které se nachází v době svého prvního rozmachu. Z pohledu Claire, která se narodila v době dvě stě let po, je pro ni představa vlastnit otroka nepříjemná a z osobního hlediska nepřijatelná.

Autorka série, Diana Gabaldon, má opravdu vzácný dar. Píše velmi obsáhlé romány, ale takovým způsobem, že se od knihy neodtrhnete. V příběhu se nestřídá jedna akce za druhou, jak to tak bývá v dobrodružných knihách. Tady jde spíš o volné vyprávění životních osudů a to nejen těch dramatických, ale i o těch klidných. Řeší se tu nejen politické problémy a možnosti přežití, ale hlavně lidské vztahy. Vztahy mezi mužem a ženou,  vztahy mezilidské a velmi intimní. Mezi Claire a Jamiem je pořád ta neviditelná mezera, mezera představující těch dvě stě let. A i když Jamie ví, že by s ním Claire šla na samý konec světa, pořád v sobě nese vidinu jejího druhého muže a dcery, kterou nejspíš nikdy nespatří.

V tomto díle se výrazně střídají doba roku 1767 a doba o dvě stě let dál, doba Clairiny a Jamieho dcery Brianny. Dosti to příběhu napomáhá a rozvíjí ho. Stejně tak ho rozvíjí i zasazení na americký kontinent. Oba hlavní představitelé poznávají úplně jiné zvyky a způsoby chování lidí. Velmi se jim pak začne příčit samotné otrokářství a když jsou svědky velmi krutého zacházení, rozhodnou se opustit usedlost Jamieho tety. Oba dva si zažili spoustu utrpení i především Jamie ví, co to pro člověka je, když ho drží proti vlastní vůli ve vězení. A otrokářství pro ně představuje jakýsi druh vězení. Díky tomu pak poznají úplně jiný způsob života a tím je život indiánů, kteří se velmi liší ode všeho, co zatím oba poznali.

Sérii Cizinka jsem si hodně oblíbila a jsem ráda, že s dalším a dalším dílem neztrácí na kvalitě. Spíše naopak, zdá se mi, že je díl od dílu lepší a lepší. Pořád je to hlavně příběh o velké lásce, o Claire a Jamiem. A i když už jsou oba o dvě desítky let starší, pořád je jejich životní cesta zajímavá, citlivá a pořád se vyvýjí. Ani jeden nenalézají chvíli klidu a čelí tomu, co jim život přináší a přinese. Jejich odhodlání a víra v to, že je nic a nikdo nerozdělí, je něco, co vidíte jen málokde.

Další díly série Cizinka můžete koupit na stránkách www.arara.cz

You Might Also Like

0 komentářů