Recenze: Město padlých andělů

února 01, 2015

Český název: Město padlých andělů 
Originální název: City of Fallen Angels
Autor: Cassandra Clare
Série: Nástroje smrti 4
Počet stran: 384
Nakladatelství: Knižní klub
Žánr: Fantasy, Young Adult, Paranormal, Romance, Vampires
Goodreads | CBDB

××××××××××××××××××××××××××××

Život v institutu se pomalu vrací do starých kolejí. Valentýn je nadobro pryč a Clary se tak konečně může stát pravou lovkyni stínů. Začne podstupovat náročný trénink a pomáhá své mámě s přípravou na blížící se svatbu. Její nejlepší kamarád Simon to ale nemá pořád lehké. Jeho vlastní máma ho má stále za monstrum, takže je momentálně bez domova, a tak nějak se stalo, že se o jeho přízeň začaly ucházet dvě dívky a ne jen tak obyčejné. Jedna lovkyně stínů a druhá z rodu vlkodlaků. Těch problémů, které bude muset Simon vyřešit, bude ale nakonec mnohem víc. Stejně tak i Jace nemá chvíli klidu. Sice už mu nic nebrání, aby mohl být s Clary, v noci ho ale sužují podivné sny o tom, jak svoji nejbližší nemilosrdně probodává nožem. Začne se proto propadávat do deprese a výhybat se Claryiné společnosti.

Město padlých andělů  je čtvrtým dílem série Nástroje smrti, která měla mít původně tři díly. Oblíbenost této série ale roste velkou rychlostí, a tak se autorka rozhodla napsat další navazující trilogii. Čtvrtý díl je tentokrát více věnován Simonovi, který to chudák nemá vůbec lehké. Nejen že si pořád nemůže zvyknout na to, že je upír a nemrtvý, nejvíce ho zasahuje to, jak ho odsuzuje jeho vlastní máma. Do toho se ještě připlete jedna upíří vládkyně a dvě slečny, které mu zamotají srdce. Celkově je ale jeho příběh velmi zajímavý a často pobaví. Oproti tomu je zápletka s Jacem poněkud divná a ze začátku mi přijde nesmyslná a nepropracovaná. Postupem času ale všemu přijdeme na kloub a jak to bývá u této série zvykem, dočkáme se i několika překvapivých scén.

Celkově celý díl vyznívá jako spíše takový úvod, který má čtenáře připravit na to, co bude dál. Oproti ostatním dílům se autorka hlavní dvojici věnuje až spíše v závěru a tím se dostávají do popředí postavy, které sice měli v minulých dílech svou roli, ale jen tu menší. Někomu se tato změna líbit může, někomu ne. Mě osobně sám Simon přijde jako jedna z těch důležitých postav, a tak si i on zaslouží svou část. Navíc se jeho prostřednictvým dostaneme i do míst, kde se normálně lovci stínů nevyskytují. Díky svému znamení se totiž Simon stane dosti významným nejen mezi upíry.

Město padlých andělů není špatný díl. Slušně navazuje na původní trilogii, někdy se ale zdá, že je zbytečně natahovaný. Autorka se s tím ale slušně poprala a na závěr si vymyslela opravdu zajímavé odhalení. Svět lovců stínů sice byl zbaven Valentýna, nebezpečí ale pořád někde je a dobře se ukrývá. Kdo pak bude na které straně, to se dozvíme až v dalším díle.

Nástroje smrti baví a myslím, že ještě dlouho budou. Není se ale čemu divit. Osudová láska, neohrožení hrdinové, nadpřirozeno, zvrácení nepřátelé a nečekaná rozuzlení, tahle série má prostě všechno. Celkově jsem ale hodně zvědavá, jak bude tato série ukončena a hlavně jakým způsobem. Vsadím se ale, že to bude opravdu nečekané. Takže pokud chcete vědět, jak to bude s dalšími osudy Clary, Jace, Simona a dalších, tak vzhůru do Města padlých andělů.

Zdroj: obálka | obrázek

You Might Also Like

1 komentářů

  1. ja mam tuhle serii strasne rada :-D nevim ani proc v podstate... ale psani C. Clare se mi libi, cloveka to docela chyti a nepusti

    OdpovědětVymazat