5 důvodů proč začít číst Démonskou sérii

června 12, 2014

1. Je to epická fantasy série
Žijeme v době, kdy převažují knihy detektivní, romantické nebo young adult. S pořádnou a hlavně novou fantasy knihou či sérií se už moc nesetkáme. Ve světě se aktivně rozmohli spíše dystopie a knih s pořádnou dávkou nadpřirozena, mystických světů a bytostí je pomálu. Nebo už jsou spíše staršího vydání. Tolkien, Lewis, Jordan, Sapkowski, dokonce i Martin nebo Goodkind patří už k těm starším. Poslední dva zmínění naštěstí ještě píšou, takže se můžeme určitě na co těšit. No a z té současné generace autorů bych zatím vyzdvihla jednoho. Petera V. Bretta a jeho Démonskou sérii. Pokud si chcete přečíst něco, co vás zvedne ze židle, tak tohle je to pravé.

2. Démon všude, kam se podíváš
A čím je Démonská série tak zajímavá. Je hlavně originální. V knihách jsme se mohli setkat už s čímkoliv, s jakýmkoliv světem či životem. Peter V. Brett si ale vymyslel svět, kde by nikdo z nás nechtěl žít. Opravdu nechtěl. Lidstvo téměř vyhynulo, a to co zbylo většínou bídačí, a hlavně dennodenně nebo spíš každou noc bojuje o holý život s démony. Každý den, každou noc, vylézají z jádra vražední a smrtoností démoni, kteří touží po jednom. Zničit svět lidí.

3. Nádherné obálky
Tohle je asi trochu zvláštní důvod, ale určitě se najde spousta z vás, kteří dají hodně na to, jak kniha vypadá. Démonská série se může pyšnit naprosto luxusním zpracováním. V knize najdete mapu světa a přebaly knih jsou jedny z nejhezčích, které jsem viděla. Ke každému dílu jsou hodně specifické, výstižné a naživo téměř k pomazlení.


4. Hrdinové, které budete milovat
Nejen skvěle propracovaný a vymýšlený svět dělá celou sérii jedinečnou. Jsou to především hlavní hrdinové. A že jich není málo. Navíc je tu celkem zvykem, že někdo, kdo vypadá jako největší záporák, se ukáže i jako celkem slušný sympaťák a naopak. Všechny události, které hýbou dějem, hýbou i s hlavními protagonisty a tím se mění i jejich celkových charakter a pohled na svět. Díky tomu si oblíbíte nejen jednoho, ale i více postav a na závěr pak nevíte, komu fandit více.

5. Realita nebo pohádka?
Vlastnit myšlenku na mystický svět, plný krvelačných nepřítelů, neznamená, že se příběh bude líbit. Kromě zajímavých postav a na první pohled neporazitelného nepřítele, doplňuje knihu i zpracování a způsob, jakým autor příběh vypráví. Peter V. Brett vystudoval anglickou literaturu a dějiny umění, které měli určitě vliv i na jeho tvorbu. Kromě originality je jeho příběh taky pěkně strhující a poutavou četbou, která vám představí démonský svět do všech detailů. Naturalismus tu najdete téměř všude a všem dílům to dává nádech skutečnosti. Navíc se autor se svými hrdiny nemazlí a projdou si všemožným peklem. I když, oni v jakési podobě pekla vlastně žijí. A zachránit je může podle legendy jen jeden člověk -  Osvoboditel. Ale co když jsou dva?

You Might Also Like

6 komentářů

  1. Miluju fantasy a zrovna teď čtu celý komplet Narnie. Já vím, že ji čtu docela brzo, ale já jsem se k ní dřív nedostala, tak pardón. :D :)
    A s těmi hrdiny jsem si okamžitě vzpomněla na Snapea. Záporák jak něco a nakonec? Miláček celého dílu. :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To není vůbec nic hrozného číst Narnii až ted :) Jinak s tím Snapem jsi to vystihla XD

      Vymazat
  2. Páni, tohle vypadá vážně dobře, knihy už jsem leckde zahlédla, ale nějak jsem nad nimi více nepřemýšlela, ale myslím, že si je teď na základě Tvého doporučení pořídím a přečtu. Ty obálky jsou vážně povedené - zalíbily se mi až na druhý pohled a přesně takové věci mám ráda... :-)

    OdpovědětVymazat
  3. a zrovna dneska jsem na ni koukala v knihovne a premyslala jestli si ji mam pujcit nebo ne :-( :-D
    a ja hloupa si ji nevzala :-/ .... priste to napravim :-)
    diky za super clanek

    OdpovědětVymazat
  4. Přečetla jsem všechny tři díly hned po sobě, je to úžasná série :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Něco o démonech bych si opravdu mohla přečíst, zvlášť, když si mě tak nalákala. :) Ale právě teď čtu Vampýrskou akademii, tak až ji dočtu, vrhnu se na démony. :D

    OdpovědětVymazat