Recenze: Město duchů (Downside 3)

května 04, 2015

Město duchů je v poslední době neklidné. V ulicích Downside bylo nalezeno až příliš moc mrtvých. Rozřezané a zdeformované kusy těl, která jsou zbavena orgánů, jsou jasným znamením černé magie. A to té nejtemnější. Jelikož Chess patří mezi nejlepší Odhalovačky v Církvi Skutečné pravdy, dostane tento případ na starost ona. 

Série Downside se už v předchozích dílech ukázala jako výrazně temná urban fantasy série. I ostatní série z tohoto žánru bývají drsné, v Downside je toho ale mnohem více. Více krutosti, více smrti. Všechno je depresivní, zvrácené a špinavé. Do popředí se dostávají feťáci, drogoví dealeři, vymahači nebo prostitutky. V Městě duchů, třetím díle této série, se Církev Skutečné pravdy musí postavit velmi nebezpečnému nepříteli. Skupina zvaná Lamaru má na svědomí nejen všechny zmasakrovaná těla, ale snaží se zničit i samotné základy Církve. 

Hlavní dějová linie se tedy točí kolem starého nepřítele a Chess dostane na pomoc členku Černé brigády. Lauren je sice nesympatická a arogantní, ale občas ji to i v té hlavě pálí. Jelikož je ale dosti upjatá a nemá ráda další spolupráci, musí se Chess sama vrhnout do špíny Downside. A nejčastěji ve společnosti Postracha, který k ní od minulého dílu cítí značný odpor. Naštěstí je Chess neustále zásobená velkou dávkou prášků, které ji kdykoliv vezmou do stavu naprosté blaženosti.

Příběh je, jako je zvykem, vyprávěn z pohledu Chess. Tato neustále sjetá čarodějka si prožila nejen kruté dětství, ale i její současný život není procházka růžovým sadem. To, čím si jako dítě prošla, mělo vliv na její psychiku a díky tomu si často kazí i svůj současný život. Minulost ji dohání a Chess se musí obrnit vším, čím to jde. Už od minulého dílu si ale začala uvědomovat jednu věc, a i když ji doslova "podělala", je ochotná pro to obětovat všechno a napravit vše, co zpackala. Stacia Kane vytvořila docela ojedinělou hrdinku, ale zásadovou, schopnou uznat svoje chyby a dostát svému slovu.

Město duchů je pak co se týče dějové linie asi nejzajímavější díl. Nový případ je sice občas dosti komplikovaný a překombinovaný, autorka si s tím hravě pohrála a svoji knihu nacpala velkou dávkou akce a napětí. A také nechala svoje hrdiny ještě více vymáchat v krvi a špíně. Chess sice i tentokrát neodvádí svoji práci nejlépe, ale shodou náhod a štěstí se dokáže dopracovat k té správné cestě.

Downside je místo plné hříchu, smrti a krve. A tentokrát to platí dvojnásob. Město duchů je opět čtivý, napínavý a dosti i krvavý příběh. Kniha je doslova napěchována akcí a někdy až šílenými situacemi, do kterých se hlavní hrdinka dostane. Pořád je to ale zábavné, a i přes větší množství informací, zajímavé. Downside se určitě řadí a bude řadit mezi ty kvalitnější urban fantasy série, které zaujmou jak čtenáře ženského, tak i mužského pohlaví.

Český název: Město duchů
Originální název: City of Ghosts
Autor: Stacia Kane
Série: Downside 3
Počet stran: 304
Nakladatelství: FANTOM Print
Žánr: Urban Fantasy, Adult, Magic, Paranormal, Romance
Hodnocení: 4/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Skvělá recenze! Dříve jsem o téhle knize nečetla ale podle recenze vypadá moc dobře:)

    OdpovědětVymazat
  2. Super recenze! Knížku mám doma a už se na ni hrozně těším, tahle série mě moc baví :-)

    OdpovědětVymazat