Recenze: Rytíř Sedmi království

května 09, 2015

Západozemí je obrovská říše, na jejímž území se rozkládá sedm království. Této zemi vládlo už mnoho králů. Někteří se zapsali do dějin, jiní ne. Rod Targaryenů patří mezi ty hodně známé. Asi sto let před událostmi zaznamenanými ve Hře o trůny se po známých cestách potulovala velmi neobvyklá dvojice. Rytíř a malý chlapec.

Rytíř Sedmi království je soubor tří povídek, který vypráví osudy potulného rytíře Dunka a jeho panoše Egga. Dunk neboli také Duncan Vysoký je trochu neobvyklá postava. Jeho bývalý pán, ser Arlan, ho často označoval jako hlupáka, byl to ale shodou okolností on, kdo ho pasoval na rytíře. Dunkovým velkým snem je zúčastnit se rytířského turnaje a vydělat si něco málo na obživu. Mezi jeho výhody a nevýhody patří dosti výrazný zevnějšek nebo jeho drzý panoš Egg, kterého poutá jistá spojitost s právě vládnoucím rodem.

Všechny tři povídky - Potulný rytíř, Přísežný meč a Tajemný rytíř vznikly postupně ještě před tím, než se Píseň ledu a ohně proslavila díky seriálovému zpracování. Dějově se odehrává v době, kdy na Železném trůně seděli Targaryové. Jejich doba vlády je ale zatím v poklidu a bez náznaku vzpoury. Těžké časy, tak známé z vyprávění z Písně ledu a ohně, jsou zatím v nedohlednu. Všechna pozornost je zaměřena pouze na ústřední dvojici. 

Svět, který vytvořil George R. R. Martin je bezesporu komplikovaný, složitý, ale propracovaný do sebemenších detailů a velmi realisticky zpracovaný. Celá série je proslavená dramatem, zvraty a především velkou úmrtností ústředních i vedlejších postav. Tento soubor povídek je proto dosti odlišný. Autor sice nevyužil velkého prostoru, ale na pár desítek stran dokázal rozehrát příběh plný intrik, humoru a rytířské udatnosti. Právě humor je jeden z překvapivých prvků. Martinova série se totiž vyznačuje značnou melancholičností a dosti pochmurnou atmosférou. Rytíř Sedmi království je naopak vyprávění svěží, odlehčené a plné vtipných rozepřích mezi rytířem a panošem.

Všechny tři povídky v knize fungují samostatně, ale jako celek si je čtenář užije nejvíce. Postavy Dunk a Egg jsou sympatické a zábavné. Jejich osudy, nesnáze a skopičiny si budete užívat na každé stránce. Každá z povídek ukazuje Dunka trochu jinak a díky tomu vám pak více přiroste k srdci. Rytíř Sedmi království je tak nutností pro každého, kdo má rád rytířské příběhy a samozřejmě pro fanoušky Písně ledu a ohně, kteří netrpělivě čekají na další díl. 

Český název: Rytíř Sedmi království
Originální název: The Tales of Dunk and Egg
Autor: George R. R. Martin
Počet stran: 280
Nakladatelství: Argo
Žánr: Fantasy, Adventure
Hodnocení: 4/5

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Pořád nevím, jestli ano nebo ne. :D Tvoje recenze naklonila váhy spíše k "ano", takže pokud na ni někde výhodně narazím, asi do toho půjdu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za mě určitě ano. Je to taková jednohubka, ale aspoň si člověk zpříjemní to čekání na další díl :D :D :D

      Vymazat