Recenze: Desáté město (Elyonova země 3)

června 01, 2015

Velké dobrodružství se blíží ke svému konci. Alexa se svými přáteli musí vynaložit veškerá úsilí, aby zachránili nejen svého kamaráda, ale aby porazili zlo jednou pro vždy. Nebudou to ale mít vůbec lehké, nepřítel je silný a jeho spojenci nemilosrdní.

Desáté město je v pořadí už třetí díl série Elyonova země a uzavírá hlavní dějovou linii příběhu. Patrick Carman ve svém dětském příběhu skloubil všechno, co pravá fantasy pohádka potřebuje. Boj dobra se zlem, věrné přátelství, důležitost rodinného zázemí a snahu dosáhnout svého cíle. Navíc má tato série takové zajímavé kouzlo, že ji mohou klidně číst i dospělí, kteří se rádi nechávají unést na vlnách dětské fantazie.

Příběh navazuje úzce na události v předchozím díle a objevují se v ní jak staré, tak i nové postavy. Stejně jako minulé díly, tak i tento se nese v jednoduchém stylu. Není náročný, ani složitě popsaný. Autorův styl je jasný, jednoduchý a přitom čtivý a poutavý. Závěr knihy je pak sice malinko uspěchaný, ale najdete v něm i překvapivé zvraty a objevy.

Hlavní postava Alexa se od počátku svého dobrodružství změnila. Pořád je to ještě mladičká a nedospělá dívka, ale okolní události ji nutí trochu předčasně dospět a vidět věci jinak, než dětským pohledem. Zlo si totiž bere svou daň a to hlavně v podobě těch nejbližších. Ztráty jsou ale na obou stranách a Alexa je krásným příklad uvědomělé hrdinky, kterou si každý oblíbí.

Desáté město je úctyhodné zakončení oblíbené dětské fantasy série. Příběh pro malé i velké v sobě nese různá mravní ponaučení a ukázku toho, že za lásku a dobro stojí bojovat. Pohádkový příběh vás totiž donutí odtrhnout se od současnosti a plout na vlnách dálných zemí a sledovat osudy neohrožených hrdinů. Tuto knihu společně s předchozími díly bych pak doporučila každému. Především dětem a taky těm, kterým nejsou cizí pohádky a trocha té dětské fantazie.

Český název: Desáté město | Originální název: The Tenth City Autor: Patrick Carman Série: Elyonova země 3 Počet stran: 158 Nakladatelství: Fragment Žánr: Young Adult, Fantasy, Adventure Goodreads | CBDB
Hodnocení: 3/5
Děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí knihy na recenzi.

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Vypadá to moc dobře:) První dva díly jsem ještě nečetla, ale chystám se na ně!:)

    OdpovědětVymazat