Recenze: Hlavosvět - U zvědavého poutníka

června 22, 2015

Dobro a zlo. Dva jasné protiklady. Kdyby ale nebylo jednoho, nebyl by ani druhý. Jeden bez druhého být nemůžou. Mezi nimi by měla být rovnováha, ale ne vždy to takové je. Jako například v knize Hlavosvět, kde se střetávají dva světy. Svět lásky, pokory a bezpečí a svět, kde vládne tma, prázdnota a smutek.

Kira Doukiová je třináctiletá dívka, které shodou okolností v žilách proudí krev prastarých Umělců přírody. Stává se díky tomu výjimečnou a velmi důležitou. Její krev ji obohacuje o neobvyklé schopnosti. Dokáže si třeba vytvořit svůj vlastní snový svět nebo dokáže ovládat runovou magii. A právě v jejím vnitřním světě se střetává dobro a zlo. Dobro v podobě Umělců a Tvůrců a zlo v podobě Radních. Zástupci dobra pak cestují mezi těmito protiklady, snaží se porazit Radní a jejich touhu po Jiskře, jakémsi zdroji energie a štěstí.

Hlavosvět je prvotina mladého autora Jana Šumbery. Jedná se o velice neobvyklou knihu, která je prodchnutá fantasy tématem a zároveň patří mezi ty příběhy, které v nás něco zanechají. Příběh se možná zdá složitý a krkolomný a takový on ze začátku opravdu je. Když se ale začtete a ponoříte se do příběhu, najdete v něm zajímavé myšlenky o životě nebo samotném bytí.

Obsáhnout v pár větách samotný příběh je docela nemožné, protože v sobě obsahuje několik menších příběhů, které ale navzájem spolu souvisí. A to je i nejspíš ten důvod, proč je začátek docela složitý. Je totiž velmi obsáhlý a propracovaný do malých detailů. Od prvních stránek je tak poznat, že autor si se svou knihou zdařile pohrál. Nejvíce se to pak ukazuje na charakterech jednotlivých postav. Knihou se pak nese jakási energie spjatá se snovým pocitem. Je to pro fantasy příběh hodně neobvyklé, ale o to více zajímavé.

Hlavosvět - U zvědavého poutníka je příběh plný neuvěřitelné autorovy fantazie a také důkazem, že i mezi českými autory se dá najít něco zvláštního a poutavého s promyšleným příběhem a originální myšlenkou. Hlavosvět vás donutí přemýšlet nejen nad osudy jednotlivých postav, ale i nad svým životem a nad nejrůznějšími slovními obraty, které v příběhu naleznete. 

Český název: Hlavosvět - U zvědavého poutníka | Autor: Jan Šumbera Počet stran: 360 Nakladatelství: Petrklíč Žánr: Fantasy, Czech literature
Hodnocení: 3,5/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

0 komentářů