Jak (ne)být divný na netu | Felicia Day

března 31, 2016

Má dva vysokoškolské tituly, ale nikdy neskládala maturitní zkoušku. Jako dítě neměla prakticky žádné kamarády a učila se pouze doma se svým bratrem. Co ale milovala z celého srdce a u čeho vydržela sedět hodiny a hodiny a klidně i celé noci, byly počítačové hry. Internet se pro ni stal novým náboženstvím. Stala se z ní herečka, scénáristka a především průkopnice online zábavy. Felicia Day.


V knize Jak (ne)být divný na netu zachytila nejen své neobvyklé dětství nebo studia na vysoké, ale také ohromnou popularitu ve světě sociálních sítí, pokusy stát se herečkou nebo boj s předsudky. Vzpomínky začínají domácí výchovou, která měla velký vliv na její život. Se svým bratrem se učili doma a jak to tak bývá, učili se jen to, co je bavilo. A rodiče tento netradiční vzdělávací plán náležitě podporovali. Právě v tomto období objevila kouzlo virtuálního světa, kde nejen mohla žít ve světě plném draků a neohrožených bojovníků, ale hledala tu i spřízněné duše.

Způsob, jakým byla vychována a jakým si krátila dlouhé chvíle, se odrazil i na jejím dospělém životě. Na vysoké vystudovala hru na housle a matematiku s těmi nejlepšími známkami. Jejím snem ale bylo stát se herečkou. Avšak místo toho, aby hledala pořádné role, střídala jeden reklamní štěk za druhým a stala se závislou na hře World of Warcraft. Pak ale přišel zlom v podobě web seriálu The Guild a svět herních šílenců a geeků jí ležel u nohou.

Zdá se to jako pohádka a ono to částečně i pohádka je. Ve svém memoriálu Felicia zachytila s humorem své dětství, svou touhu dostat tu nejlepší známku z nejtěžšího předmětu nebo těžkou závislost na hrách, která se nakonec stala klíčem k úspěchu. V jejím podání totiž není vůbec nic špatného na tom, když strávíte deset hodin v kuse děláním něčeho, co vás baví. A je jedno, jak divné to je.

Felicia do svých veselých i (překvapivě) neveselých vzpomínek zahrnula též jakési poselství či vzkaz současné a budoucí generaci. Lidé mají stát za svými sny a plnit si je. Mají se oddat tomu, co je baví, co je naplňuje a dělá šťastnými. Je jedno, jestli jste závislí na hraní her nebo na sledování seriálů. Baví vás to? Tak to dělejte a je jedno jak divné či neobvyklé to je. Nejste v tom sami. I když to občas vypadá, že jste jediní podivíni v širém okolí, nikdo vám nerozumí a cítíte se díky tomu osamělí, mýlíte se. Jsme tu všude. Stačí se jen pořádně rozhlédnout.

Je jedno jestli znáte Felicii Day nebo ne. Díky knize Jak (ne)být divný na netu se rychle spřátelíte. Felicia vás nakazí svou pozitivní energií a po dočtení budete mít pocit, jako byste absolvovali dlouhý pokec s dobrou kamarádkou. Sociální sítě a YouTube patří v současné době mezi mainstream a pokud hledáte něco, co vás nejen pobaví, ale donutí se i zamyslet nad současným světem a nad sebou samými, tak jste našli to pravé.

Český název: Jak (ne)být divný na netuOriginální název: You're Never Weird on the Internet (Almost) | Autor: Felicia Day Počet stran: 280 | Nakladatelství: Jota
Hodnocení: 5/5

Moc děkuji knihkupectví Neoluxor za poskytnutí knihy na recenzi.

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Díky tobě mě kniha zaujala a hrozně se těším, až si ji přečtu. I když podobné knihy normálně nevyhledávám, tak si myslím, že tahle mi padne do noty. Jak jsi někde psala, taky jsem na něčem závislá (no, ono toho asi bude víc :D ), tak se myslím s Felicií shodneme :) Super recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Vypada to zajimave. Pravdepdobne se po tom budu muset podivat. Diky no. Mam toho na seznamu malo :D

    OdpovědětVymazat
  3. Vypada to zajimave. Pravdepdobne se po tom budu muset podivat. Diky no. Mam toho na seznamu malo :D

    OdpovědětVymazat
  4. Úplne si ma na knihu navnadila! :D Hneď som si ju musela pridať na to-read list! Krásna recenzia! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle vůbec nevypadá zle! Autorku sice neznám, ale má hodně netradiční pohled na život a mám ráda lidi, kteří umí okolí povzbudit pozitivní energií, kterou vyzařují (a kteří zároveň nejsou otravně ultrasluníčkoví. Ehm.). Navíc mi přijde docela fajn, když v dnešní době extrémně zaěřené na špičkové výkony někdo přijde a řekne "hej, dělat něco zábavnýho není tak špatný" :)

    OdpovědětVymazat