Star Wars - Pohyblivý cíl | Cecil Castellucci, Jason Fry

března 13, 2016

Rozhodující bitva, která rozhodne o osudy Impéria a Povstalecké aliance se blíží. Měsíc Endor se zanedlouho stane místem, které si budou všichni pamatovat navěky. Aby zmátli nepřítele, rozhodne se princezna Leia společně s malou skupinkou povstalců udělat ze sebe živý terč, návnadu. Jako osoba, na kterou je vypsána tučná odměna, chce upoutat na sebe pozornost Impéria a pomoci svým spojencům.


Pohyblivý cíl je poslední z trojice románů, které jsou určené pro mladší čtenáře a které vypráví osudy tří hlavních hrdinů ze staré trilogie Star Wars. Pohyblivý cíl nese rovnou dva podtituly a to Dobrodružství princezny Leiy a Cesta k epizodě VII. Společně s Pašerákovou zkouškou, Zbraní rytíře Jedi a volným románem Ztracené hvězdy se snažili nalákat jak staré, tak i nové fanoušky na novou filmovou epizodu.

Příběh Pohyblivého cíle se odehrává krátkou dobu po páté epizodě. Na začátku knihy se tak můžeme setkat i s Lukem, který společně s Leiou řeší složitou situaci se zmizelým Hanem. V této krátké novele je ale především zachycena jedna z misí Povstalecké aliance. Tato mise je ale o to víc důležitá, protože se snaží odlákat pozornost Impéria. Princezna Leia se rozhodne udělat ze sebe pohyblivý cíl, aby Aliance mohla nepovšimnutě shromáždit kompletní flotilu pro nastávající bitvu. Tato cesta je plná nebezpečí a všichni členově vědí, že nemusí dojít svého cíle.


I když je i tato kniha věnována mladším čtenářům, tak je po dějové stránce nejpropracovanější ze všech tří novel. Společně s románem Ztracené hvězdy je Pohyblivý cíl určitě to nejlepší, co můžou čtenáři najít mezi novinkami. Příběh je nejen čtivý, ale i zábavný, poutavý a postrádá hluchá místa. Vyprávění z princeznina pohledu pak čtenáře seznámí s touto postavou více do detailů. Leia musí čelit nejen emocionálním chvílím, ale i rozhodnutím o tom, zda jednat čestně nebo špinavě. Dosáhnout vítězství za cenu velkých ztrát se totiž může ukázat jako ta největší prohra.

Pohyblivý cíl je jak z dějového hlediska, tak i z výběru prostředí a postav velmi podařený příběh. Zachycuje sice malou, ale z vývoje událostí docela podstatnou chvíli. Z příběhů, které nesou podtitul Cesta k epizodě VII, patří rozhodně mezi to nejlepší a pokud patříte mezi fanoušky Star Wars, neměl by vám uniknout. Novela je sice pro mladší čtenáře, ale jako dobrá oddychová četba zaujme i ty starší.


Český název: Star Wars - Pohyblivý cíl | Originální název: Star Wars - Moving target | Autor: Cecil Castellucci, Jason Fry Série: Star Wars Počet stran: 214 | Nakladatelství: Egmont
Hodnocení: 3/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

0 komentářů