Star Wars - Síla se probouzí | Alan Dean Foster

července 27, 2016

Nebudeme si nalhávat a určitě mi dá spousta lidí za pravdu, že Síla se probouzí patřila mezi nejvíce očekávané filmy za poslední tři roky? Prostě od té doby, co George Lucas prodal svou značku Disney a ta oznámila novou sérii filmů, každý čekal, co z toho vznikne. Dlouhé čekání už máme za sebou a kromě samotného filmu si můžeme přečíst i knihu napsanou na motivy nové epizody.


Příběh se na svém začátku odehrává na pouštní planetě Jakku dvacet osm let po epizodě šest - Návrat Jediho. Luke Skywalker beze stopy zmizel a k jeho nalezení je potřeba jeden kousek mapy. Jeho nalezením je pověřen nejlepší pilot Odboje Poe Dameron. Není ale sám. Na paty mu šlape První řád, který se snaží nejen zničit Republiku, ale také potlačit možnost návratu slavného řádu Jedi. Poe padá do zajetí, ale naštěstí je mapa k nalezení Mistra Jediho ukryta v malém droidovi BB8, kterému se podařilo uprchnout. Osamělému droidovi nezbývá nic jiného, než čekat na svého pána nebo najít někoho, kdo mu pomůže vrátit se k Odboji. A pak na své cestě potká Rey a Finna.

Alan Dean Foster už kdysi dávno pomáhal s novelizací Nové naděje. A knižní podoba sedmé epizody je téměř věrnou kopií své filmové verze. Hodnocení takových knih je ale trochu jiné a dosti závisí na tom, zda se vám film líbil nebo ne. Pro čtenáře jsou tak nejzajímavější bonusy, které v knize najdete. Síla se probouzí je napsaná velice svižným tempem a skáče od jedné postavy ke druhé. Častá změna úhlu pohledů bývá v tomto případě občas nevhodná a nebylo by zbytečné určité situace více rozvést a ne je jen hrubě načtrtnout. Jedním z příkladů je třeba samotný závěrečný boj, u kterého by nebylo na škodu trochu zvolnit vypravování a zajít i do hlubších detailů. 

Velká pozornost je v knize věnována hlavním postavám nebo postavám známých ze starších dílů. V obou předešlých trilogiích Star Wars vždycky hlavní úlohu plnila trojice hrdinů a i v tomto případě je tento poměr zachovaný. Máme tu Rey, Finna a Poea, který sice neměl v tomto díle tak velkou úlohu, ale v budoucnu ji možná bude mít. Tito nováčci jsou ale od prvních scén i stran velice sympatičtí, vtipní a hravě se můžou časem stát stejně oblíbenými jako byli předchozí trojice. 

Z nového trojlístku asi nejvíce vyčuhuje ženská hrdinka. Neohrožená sběračka kovů Rey dokáže zaujmout a to hlavně díky její tajemné minulosti, o které zatím nevíme zhola nic. Proč žila na Jakku? Kdo je její rodina a proč umí to, co umí? Těch otázek a spekulací je obrovské množství. Další výraznou postavou knihy je pak nový záporák - Kylo Ren, který se naopak může pyšnit velice zajímavou historií. Učedník temného řádu byl ve filmu vykreslen jako netrpělivý, do sebe zahleděný muž, kterého čeká ještě dlouhá cesta k tomu, aby se sám stal mistr. V knize je jeho charakter popsán do větších detailů a čtenář má tak možnost "vidět" co se mu honí hlavou.

Když se ve filmu začali objevovat "staří známí" mělo to svou atmosféru. A bylo jedno, jestli se jednalo o postavu, droida či loď. Tyto scény jsou pro mnohé fanoušky znamením nostalgie a emocí. To se bohužel knize tolik nepovedlo. Je ale těžké srovnávat film a knihu, ale jak jsou některé věci lepší v knihách, jsou i věci, které jsou lépe ztvárněny ve filmu.

Síla se probouzí patří mezi ty knihy, které je lepší číst až po shlédnutí filmu. Není to úplnou nutností, ale má to své výhody. Tu knihu si pak více užijete. Dostanete navíc pár bonusů a připomenete si příběh, který od minulého roku dosti hýbe filmovým světem. A hýbat jím ještě bude. Kniha sice má své nedostatky, ale ty se dají hravě přehlédnout. Star Wars jsou po tolika letech zpět a je to jen a jen dobře. Tak proč si to neužít?

Český název: Star Wars - Síla se probouzí | Originální název: Star Wars - The Force Awakens | Autor: Alan Dean Foster Série: Star Wars Počet stran: 280 | Nakladatelství: Egmont
Hodnocení: 4,5/5
Recenzi najdete i na webu fantasyknihy.eu

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Star Wars mam opravdu moc rada, takze na tohle si urcite prectu, ale az po Paserakove zkouzce, kterou mam rozectenou ;-)
    www.fantasyalatriel.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat