Něco víc | Patrick Ness

dubna 13, 2017

Přemýšleli jste někdy nad tím, zda neexistuje něco víc? Něco za hranicí vašich myšlenek nebo všech možností? Jiná realita, jiný svět. Co se vlastně s námi stane, když zemřeme? Šestnáctiletý Seth bojuje o svůj život v rozbouřeném moři. Bojovat s přírodní silou je ale nemožné a Seth umírá. Propadá se do temnoty. Najednou ale procitá. Úplně sám, v městě kde jako dítě vyrůstal. Tohle místo je ale teď jiné, zdevastované, bez známek života. Je to Sethovo osobní peklo?


Něco víc je čerstvou novinkou od spisovatele Patricka Nesse. Americký spisovatel žijící v Londýně se zaměřuje především na literaturu pro dospívající čtenáře. Mezi jeho nejznámější patří Volání netvora nebo dystopická trilogie Chaos. Tento spisovatel je výjimečný hlavně tím, že každá jeho kniha je naprosto jiná a to jak tématem, tak i samotným zpracováním a pojetím daného příběhu. Něco víc je jedna z nejzvláštnějších knih, které dosud napsal.

Příběh se skládá ze čtyř částí a prakticky každá je úplně jiná. Především rozdíl mezi první a dalšími třemi je opravdu velký. To co ze začátku vypadalo jako velmi osobní monolog dospívajícího kluka se záhy otočilo do úplně jiné podoby. Kniha svým pojetím zapadá do lehké dystopie až sci-fi, zpracovaná je ale úplně jinak, než je na tyto žánry zvyklé. Patrick Ness už má ale za sebou několik knih a tak svou odlišnost, často až bizarnost, dokáže dovést do dokonalosti.


V knize nečekejte jednu akční a strhující scénu za druhou, těch je tu opravdu pomálu. Celý příběh je spíše vyprávěním o tom, co se Sethovi stalo a proč se dostal na místo, kde je. Kniha disponuje velkým množstvím vnitřních monologů, rozepří a zamýšlení se nad nejrůznějšími otázkami o životě, lásce a vině. Něco víc je hodně osobní příběh, který nejspíš i trochu vychází z autorových životních zkušeností. Nese v sobě několik hlubokých myšlenek i poslání a tempo, jakým je vyprávěna, pomáhá čtenáři všechno vstřebat a pochopit.

Něco víc je zvláštní především v tom, jak je psaná. Neotřele a především odlišně. Během první části skoro nevíte, co se děje a proč se to děje. Střídají se Sethovi současné myšlenky se vzpomínkami na nejrůznější, ale významné události v jeho životě. Je to chvílemi až smutné a melancholické čtení. V Sethově životě se totiž odehráli určité věci a ty měli vliv na jeho současný charakter. Je více citlivý, hloubavý a až agresivně nedůvěřivý. Je to takový ten typ hrdiny, který nečeká nic dobrého, je smířený se svým osudem, protože má pocit, že si to zaslouží. Patrick Ness je mistr ve vykreslení svých postav. Díky jeho vypravěčskému stylu vidíte svým hrdinu až do hlavy a tohle je hodně niterný, emocionální a především intimní pohled do Sethovi duše.


Zajímavostí na knize je i to, jak autor svůj příběh podal a jaká slova použil. Často se v young adult knihách lze setkat s postavami, se kterými se nedá ztotožnit. Jsou až moc idealistické. Středoškoláci tak mluví o důležitých věcech s pohledem vyspělého člověka, který už má něco za sebou. Jsou až moc slušní a o běžných věcech, tak typických pro dospívající lidi, se baví zkresleně. Realita je ale jiná a Nessovi se ji povedlo do svého příběhu krásně zakomponovat. Nebojí se používat sprostá slova, nebojí se otevřeně mluvit o sexu, nebojí se mluvit od srdce.

Patrick Ness píše knihy, které jsou často až experimentální. A opravdu, každá jeho kniha je úplně jiná, nedají se srovnat. Něco víc je svým způsobem originální příběh, ze začátku trochu těžší na čtení, protože svým čtenářům nedá hned všechno. Musíte se tou knihou prokousat, dostat se do ni až na úplné dno a ojedinělé na ni je to, že každý ten konec, to něco víc, může pochopit jinak. Svým vlastním způsobem. Zdá se to jako obyčejný příběh jednoho teenagera, přitom v sobě má hloubku a je jen na vás, zda otevřete ty pomyslné dveře a nahlédnete za ně.

Český název: Něco víc | Originální název: More than this | Autor: Patrick Ness Počet stran: 380 | Nakladatelství: Slovart
Hodnocení: 4/5

You Might Also Like

0 komentářů