Stojí za pozornost | Posvátné lži Minnow Blyové

dubna 27, 2017


Působivý román o nebezpečí slepé víry a o síle víry v sebe sama

Zítra, 28. dubna, vyjde u nakladatelství Host další očekávaná novinka a to debut americké spisovatelky Stephanie Oakesové Posvátné lži Minnow Blyové. Kniha patří mezi young adult literaturu, ale svým příběhem a zpracováním je tak trochu jiná. Už jsem ji četla, takže vím, o čem mluvím. Je to příběh o dívce žijící v uzavřené komunitě, která ale fungovala spíše jako sekta. Je to hodně intimní pohled do duše člověka, kterému se celý život změnil. Změnila se jeho víra, jeho přesvědčení a pohled na svět. Minnow žila ve lži, v krutosti a temnotě. A teď stojí na prahu cesty a musí se rozhodnout, kterým směrem se vydá. Zahodí minulost a půjde dál nebo se otočí nazpět?

Posvátné lži Minnow Blyové je hodně mrazivý příběh, realistický s melancholickou atmosférou. Nechybí napětí a tajemství, nechybí zajímavé charaktery, propracovaná psychologie a lehce provokativní téma. Kniha je hodně zvláštní, ale svým způsobem zajímavá a poutavá a lehce si ji může přečíst i starší čtenář.


Anotace:

Keviniáni připravili sedmnáctiletou Minnow téměř o všechno: o dvanáct let života, rodinu i o schopnost důvěřovat. A když se vzepřela, vzali jí také ruce.
Teď je keviniánský Prorok mrtvý a celá osada, kde komunita žila, spálená na popel. Detektiv z FBI tuší, že Minnow o tom něco ví — ona však mlčí. Hrůzné okolnosti ji dovedly do věznice pro mladistvé, kde objevuje nový svět. Učí se číst a především samostatně myslet. Zjišťuje, že kovové mříže nejsou nic proti svazujícím pravidlům její sekty. A že pokud se dokáže rozloučit s děsivým tajemstvím své minulosti, může získat opravdovou svobodu, o jaké vždycky snila.
Propracovaný psychologický thriller těží z motivů pohádky bratří Grimmů Bezruká dívka, nabízí však mnohem víc: sektu tvrdě trestající neposlušnost, věznici, kde si každý musí vydobýt své místo, sympatického detektiva, drzou a nebezpečnou spoluvězeňkyni s pesimistickým pohledem na svět a charismatickou Minnow, která zoufale bojuje o obyčejnou naději na lepší život.

---

"Rozmotávání klubka tajemství a načasování jeho konečného rozuzlení je mistrovské, vyvrcholení románu představuje doslova explozi. Neohrožený, neúprosný a niterný román."The Globe and Mail

You Might Also Like

0 komentářů