Lahodně s Ellou - Džusy a smoothies

května 01, 2017

Ella Woodward patří mezi světoznámé foodblogerky, která díky závažné nemoci obrátila celou svou životosprávu. Z koníčku, který ji měl pomoci vypořádat se s nepřízní osudu, se stala vášeň. A své poznatky a zkušenosti hodila na papír. V českém překladu vyšly už dvě obsáhlé kuchařky Lahodně s Ellou. Novinka Džusy a smoothies je doslova kapesní vydání, které můžete mít hozené v tašce a kdykoliv zajdete nakoupit, můžete čerpat inspiraci.


Útlá knížečka se skládá z úvodu a dvou částí. Jako většina knih od Elly i tato obsahuje základní informace o dané tématice. Ella se tak na začátku pozastavuje nad tím, jaký je rozdíl mezi smoothie a džusem, jaké jsou současné trendy a jak ona sama vnímala přechod na tento druh nápojů. Bonusem je pak jednoduchý návod na výrobu domácích ořechových mlék a másel.

Následující dvě části jsou pak ukázkou nádherných fotek a jednoduchých receptů, které sama autorka vyzkoušela během posledních let. Jedná se o výběr těch nejoblíbenějších džusů a smoothies, kde s hravostí využijete oblíbené kousky ovoce nebo zeleniny. Nechybí ani zajímavé kombinace s mraženými banány, ořechovými másly nebo kakaem. Některé receptury jsou opravdu zajímavé až pozoruhodné a to díky neobvyklé kombinaci samotných ingrediencí. 


Džusy a smoothies patří určitě mezi dobré zpestření, které v kuchyni můžete mít a pokud si jedete ve zdravém životním stylu, najdete zde spoustu inspirací. Kniha má krásné zpracování, akorát velké a u každého receptu najdete i fotografii daného nápoje. Kuchařka má ale i dvě zásadní nevýhody. Ovoce používané v receptech je dost často sezónní. V zimních období je určitě těžké sehnat kvalitní a dobře uzrálý meloun nebo broskve.

Druhou věcí jsou pak doplňkové suroviny, které Ella hojně používá nejen v této kuchařce, ale i v předchozích. Datlový sirup, mandlové máslo, tahini, dřeň acai berry a další jsou suroviny, které běžně člověk doma nemá. "Vyrobit" některá smoothie proto bude opravdový oříšek. Džusy jsou proto na rozdíl od smoothie už lehčí na zpracování, protože na jejich výrobu je potřeba běžnější zelenina a ovoce.


Lahodně s Ellou - Džusy a smoothies je kniha plná nových a zajímavých receptů. Osobně jsem jich už pár vyzkoušela a zatím se vždycky jednalo o dobrou zkušenost, ke které se ráda někdy vrátím. Kuchařka je výjimečná tím, že si dává záležet na tom, aby všechny suroviny byly čerstvé, rostlinného původu a obsahovaly všechny potřebné vitamíny a živiny. Pokud máte rádi tento druh nápojů nebo jste příznivci zdravého stravování, určitě se na knihu od Elly podívejte.

Český název: Lahodně s Ellou - Džusy a smoothies | Originální název: Deliciously Ella - Smoothies and Juices | Autor: Ella Woodward Počet stran: 80 | Nakladatelství: Omega
Hodnocení: 4/5
Za knihu patří poděkování nakladatelství Omega.

You Might Also Like

0 komentářů