Temná věž: Zrada

června 01, 2017

Roland se společně se svou Ka-tet vrátil domů. A i přes nesouhlas některých obyvatel je čeká vysněné "pasování" na pistolníky. Roland ale stále nosí v držení Maerlynův grapefruit a těžce odolává pokušení. Pokušení nahlédnout do něj. Nebezpečí je ale mnohem blíž, než si myslí. Číhá na každém rohu, ve vlastních řadách, mezi vlastní krví.

Temná věž - Zrada je v pořadí už třetí díl komiksové varianty na slavnou fantasy ságu od mistra hororů Stephena Kinga. Ve druhém díle Dlouhá cesta domů se komiksoví tvůrci odchýlili od knižní předlohy a představili čtenářům něco nového, novou dějovou linii. Změna se jim vyplatila, protože v době svého vydání v originále se komiks vyprodal a sklidil pozitivní kritiku. A v této změně pokračuje i Zrada.


První dva svazky komiksové Temné věže se věnovali především Rolandovi a jeho Ka-tet. V dalším díle se už více seznámíme s jeho otcem Stevenem a matkou Gabrielle. Ústředním tématem tohoto svazku je ale zrada. Zrada může mít několik podob a tato část příběhu to dokazuje téměř na každé stránce. Máme tu Stevena Deschaina, který se svou skupinou pátrá po hledaných mužích. Nebo Gabrielle, která tráví čas v klášteře a snaží se najít cestu k bohu. Nebo dívku jménem Aileen, která si z hloubi svého srdce přeje jedno - stát se pistolníkem. Jednoho zradí člen skupiny, někdo zradí díky pokušení a někdo zradí samotnou svou podstatu.

Rolandův domov, Gilead, je hodně podivné místo, místo z jiného světa. A stejní jsou i jeho obyvatelé. Zrada nám z tohoto světa něco málo odhalí. Odhalí útrapy, odhalí zkaženost, žárlivost i pomstychtivost. Ukáže ale i sílu přátelství a touhu bořit mýty a zažité zvyky. Touhu změnit něco nebo změnit sám sebe. Ukázkovým příkladem je postava Aileen, Cortova neteř. Pro knižní znalce se jedná o úplně novou postavu, která se ale svým jednáním a pohledem na svět snaží tak trochu zvednout ze židle tamní společnost. Aileen je ale hodně cílevědomá, svéhlavá a svému snu je oddaná. Je ochotná riskovat cokoliv.


Dějově se příběh neposune významně dál, ale i tak poodhalí spoustu zajímavých a pro příběh významných událostí. Tento díl ani není tak drsný a dialogy s monology tu mají větší prostor než dramatické scény. Nechybí ale už typická westernová atmosféra s nádechem tajemna a skrytého zla. Postavy často filozofují, vzpomínají na minulost a jejich charaktery se vyvíjí kupředu. Autoři komiksu zacházejí více do hloubky a skvěle mixují realitu se snovým světem. Závěr tohoto svazku pak skvěle graduje, je umocněn velmi emocionální scénou a Rolandovo dobrodružství se pak posouvá na úplně novou úroveň.

Po vizuální stránce je kniha bezchybná, spíše je díl od dílu lepší a lepší. Ilustrátoři si s příběhem doslova hrají a jednotlivé panely by ani nepotřebovaly text. Svým zpracováním a atmosférou, kterou vyvolávají, vypráví příběh sami. Mezi nejlepší patří jako vždy celostránkové a detailní kresby, které z celého Kingova světa dělají unikátní dílo. A jako bonus u každého dílu nechybí na konci i několik verzí obálek, černobílé skicy nebo grafické návrhy.

Temná věž - Zrada je další temnou, chvílemi až mrazivou a melancholickou kapitolou z příběhu mladého pistolníka. Příběh je obohacen o pár nových a zajímavých událostí a rozhodně se veze na stejné vlně jako předchozí díly. Je totiž opravdu těžké říci, který svazek je slabší a který nejlepší. Příběh totiž ještě není u konce a má toho opravdu hodně co říci.

Český název: Temná věž - Zrada | Originální název: The Dark Tower, Volume 3 - Treachery | Autor: Stephen King, Peter David,... Série: Temná věž 3 Počet stran: 176 | Nakladatelství: Crew
Hodnocení: 4/5


You Might Also Like

0 komentářů