Rychleji mluvit nedokážu

listopadu 30, 2017

Gilmorova děvčata je americký seriál, který zná určitě každý a je jedno, zda jste ho viděli nebo ne. Tato už seriálová klasika se zapsala do srdcí spoustě lidem bez ohledu na pohlaví. Minulý rok jsme se dočkali po tolika letech volného pokračování a v letošním roce vyšla v českém překladu kniha představitelky jedné z hlavních rolí. A není to žádný vymyšlený příběh, ale hereččiny vzpomínky.


Lauren Graham je hodně všestranná osoba - herečka, spisovatelka a také producentka. Celý svět ji ale zná jako Lorelai, matku Rory ze zmíněného seriálu. Její už druhá kniha Rychleji mluvit nedokážu obsahuje nejrůznější příběhy z jejího života od nejranějších vzpomínek až po ty nejnovější. Lauren vzpomíná na své trochu neobvyklé dětství, kdy s otcem žila v hausbótu, na své první rande, studium na vysoké nebo jak si přivydělávala nejrůznějšími pracemi od uvaděčky po číšnici.

Zajímavější jsou pak části, kdy popisuje své první herecké zkušenosti, jak by nikdy netočila reklamu na dámskou hygienu nebo jaké to pro ni bylo ukázat holý zadek. Pro fanoušky Gilmorových děvčat pak budou nejzajímavější dvě části a to Jaké to bylo, část první a Jaké to bylo, část druhá. Lauren se věnuje každé řadě seriálu Gilmorova děvčata, vzpomíná na zábavné historky, zaměřuje se na vztahy mezi herci nebo jak nostalgické pro ni byl návrat po tolika letech. Ano, ta nostalgie, především u druhé části, je patrná z každého řádku.

"Koneckonců všichni jsme dlouho čekali, abychom ten příběh mohli uzavřít a teď se to konečně stalo.
Že ano.
Ale ano. Je konec.
Teď vážně, vás ten konec uklidnil? Nemyslíte si, že by to chtělo další vyprávění?
Hm..."


Laurenin život se ale netočí jen kolem Gilmorových děvčat i když ji hodně ovlivnila. Ve svých kapitolách píše třeba i o tom, jaké to je být dlouhodobě nezadaný nebo jak moc ji k srdci přirostli herci ze seriálu Famílie. (A to tak moc, že téměř každému dohodila pidiminiroličku v návratu Gilmorových děvčat.) Lauren se vám díky svým textům přiblíží mnohem více, protože vypráví nejen o tom, co se ji stalo, ale i na co má konkrétně názor, co ji zaujalo, zasáhlo nebo zklamalo. Témata jsou hodně široká, od veganství po módu. A pokud jste se občas ptali, zda jsou Lorelai a Lauren povahově stejné, myslím, že vám tato kniha dá jasnou odpověď.

Rychleji mluvit nedokážu je kniha psaná hodně odlehčeně, kdy často máte pocit, že sedíte v kavárně s kamarádkou a ona vám vypráví, co se ji minulý týden stalo. Až tak pohodový text to je. Hlubokou myšlenku v něm nehledejte, spíše se jedná o nahlédnutí do duše jedné trochu bláznivé, ale vzdělané ženy, která měla štěstí na dobré role a lidi okolo sebe. Lauren je totiž hodně upřímná, svá a vůbec se nestydí přiznat své chyby nebo nedostatky. A její kniha je přesně taková.

Český název: Rychleji mluvit nedokážu | Originální název: Talking as Fast as I can | Autor: Lauren Graham | Počet stran: 208 | Nakladatelství: Omega
Hodnocení: 4/5

You Might Also Like

0 komentářů