Ghost in the Shell 2: Man-Machine interface

ledna 20, 2018

Uběhlo pět let. Major, která si nově říká Motoko Aramaki, se stala bezpečnostním důstojníkem. Ve své práci bojuje s hackery, průmyslovými špiony nebo vrahy. Díky svým novým schopnostem je ale boj proti tomuto druhu zla hračkou. Motoko dovede přenést svou vlastní mysl do těla jiných kyborgů a je jedno, na kterém místě na zemi jsou. Bohužel i její síly mají hranice a v ukrytých hlubinách moderní technologie se ukrývá nový nepřítel - nová umělá ingeligence, která může ohrozit nejen samotnou Motoko, ale i celý svět.


Ghost in the Shell 2: Man-Machine interface je pokračování kultovní mangy, kterou v minulém roce začalo vydávat nakladatelství Crew. První díl byl oproti klasické manze hodně odlišný. Důvodem je nejen to, že se jedná o dvacet let starou záležitost, ale celkově o pojetí příběhu a prostředí. Ghost in the Shell je rozhodně originální, ale zároveň i značně komplikovaná manga, ve které se často hraje na filozofickou strunu. Pokračování se v tomto směru posouvá o několik kroků dál.

Pokračování slavné mangy je jiné a čtenář na to dostane upozornění již v počátku od samotného autora. Donutí vás zapomenout na všechno, především na všechny hlavní i vedlejší postavy z první části a veškerou pozornost věnuje pouze Motoko a jejím několika kybernetickým podobám. Samotná hlavní zápletka se tou z první mangy hodně inspiruje, jen v této části dosáhla globálního rozsahu. Čím se tento díl ale liší nejvíce je místo dění. Převážná většina mangy se neodehrává v naší realitě, ale v kyberprostoru, kde se Motoko věnuje svému případu a vyšetřuje.


Ghost in the Shell sérii píše i kreslí Masamune Shirow. Kromě samotného příběhu je i tento díl doplněn o celou řadu autorových rušivých poznámek, které jsou na každé třetí straně. Ano, tyto doplňující poznámky jsou zajímavé, protože autor vysvětluje různé použité technologie, pojmy a občas i vysvětluje, proč jak který panel nakreslil tak, jak ho nakreslil, ale zasadit to přímo do příběhu nemusí každému čtenáři vyhovovat. Nezměnil se ale jen příběh, ale i samotná kresba. Barevné části, které v minulém svazku byly jen krátce na začátku každé kapitoly, teď téměř dominují a často se tu střídá dvojrozměrné a trojrozměrné zobrazení.

Co je největším problémem Man-Machine interface je naprostá nepřehlednost v ději. Samotná zápletka je jednoduchá, ale její celkové zpracování je už hodně diskutabilní. Motoko mění svou identitu a to hned několikrát v každé kapitole. Prostředí kyberprostoru, které zpočátku vypadalo lákavě, se mění v pouhé dialogy mezi Motoko a jejími virtuálními poskoky. Příběh často postrádá logiku, občas je nutné vracet se k ději a pokud dialogy nejsou nudné, tak jsou dětinské a hloupé. Autor skáče z jednoho prostředí do druhého a i když víte, v čem (asi) tkví hlavní bod celého příběhu, často zde vyvstanou otázky proč se děje to, co se děje a zda je v tom ukrytý určitý význam.


Ghost in the Shell 2 je bohužel jiné pokračování, než by jsme asi čekali. Autor se snažil jít trochu jinou cestou, posunout svou myšlenku na další úroveň, ale to se mu nepodařilo. Tady převládá chaos a to, čím byl první svazek výjimečný, ztrácí svou sílu. Místo akce a smysluplného vývoje děje dostaly hlavní roli nezáživné a nekonečné dialogy. To jediné, co posouvá tuto mangu výš a dělá z ní alespoň průměrnou četbu, je její grafické zpracování a velký důraz na detail.

Český název: Ghost in the Shell 2: Man-Machine interface | Originální název: Kôkadu Kidôtai 2 | Autor: Shirow Masamune Série: Ghost in the Shell 2 Počet stran: 304 | Nakladatelství: Crew
Hodnocení: 2,5/5

You Might Also Like

0 komentářů