Nejdelší den Adama T.

března 28, 2018

Přemýšleli jste někdy nad tím, co všechno se vám může stát během jednoho jediného dne? Někdy čas utíká tak rychle, že ani nestačíme vnímat samotné dny i týdny. Někdy nám ale život hodí do cesty takové překážky, že i jeden den dokáže být nekonečně dlouhý. A jeden takový čeká i Adama.


Adamův den začínal a měl končit tak nějak normálně. Plánoval si jít zaběhat, odpracovat si pár hodin na brigádě, strávit pěknou chvíli u svého přítele a pak společně s dalšími spolužáky se měl vydat na rozlučkovou oslavu. Tak jednoduché to ale nakonec nebylo. Nejprve se objevil jeho starší bratr s nečekanou zprávou, pak prožil dosti nepříjemnou epizodku v práci a hlavně měl dát večer sbohem své první velké lásce. A to pořád ještě není všechno. Jako syn evangelického faráře to neměl nikdy jednoduché, protože vyrůstal ve stínu vzorového bratra a už od mala si nesl status podivína.

Nejdelší den Adama T. je další pozoruhodný román Patricka Nesse, autora dystopické trilogie Chaos nebo Volání netvora, který se dočkal kvalitního filmového zpracování. Patrick Ness ve svých knihách často experimentuje s žánry. V jeho tvorbě tak čtenář najde nejen příběh s tématikou nadpřirozena, ale i dystopii nebo klasický young adult román. A i v tom young adult románu můžeme najít něco navíc, co Nesse odlišuje od tradičního pojetí daného žánru.

Nessova nová kniha vypráví příběh Adama, dospívajícího gaye, který se nejen potýká s problémy točící se okolo lásky, ale také s problémy své rodiny a sebe samotného. Adamův nejdelší den tak není jen o čistém vyprávění toho, co se mu ten osudný den přihodilo, je to zároveň i náhled do minulosti. Adam tak vzpomíná na to, jak poznal svou nejlepší kamarádku, která ho naučila užívat si života a nestydět se za to, kým je. Adam vzpomíná i na své dětství, kdy byl často přehlížen nebo naopak byl středem pozornosti díky tomu, že byl jiný. Být jiný ale neznamená být špatný a Adam musel ujít dlouhou cestu, aby si uvědomil co chce a kým chce být.

Nejdůležitějším prvkem v knize ale není jen samotná tématika homosexuality, ale hlavně především uvědomění, nahlédnutí do vlastní duše. Adam je mladý a ve spoustě věcí se teprve hledá. Ano, díky své orientaci a nábožensky založené rodině to má o něco těžší než jeho vrstevníci, ale dnešní doba mu zase naopak silně přihrává. Na homosexuály se už dneska nepohlíží tak, jako dříve, výjimky sice jsou a vždycky budou, společnost ale udělala v této záležitosti obrovský krok dopředu. Adam je typický teenager a snaží se objevovat nejen sám sebe ale i své touhy a cíle. Jako každý ale i on zažívá hořkost zklamání, osamělost, pocit nesvobody nebo útlak. Adam se dlouho drží určité představy a nechce se ji vzdát, nechce se posunout dopředu a to ho ve spoustě věcech brzdí. V jeho nejdelší den tak nejen zavzpomíná na to co bylo a v co věřil, ale také si začíná uvědomovat své chyby a postoje.

Kniha nevypráví ale jen Adamův příběh. Mezi jednotlivými kapitolami se objevují střípky dalšího a to příběhu mrtvé dívky, která se snaží najít svého vraha. Tyto vsuvky jsou hodně krátké a poměrně nepřehledné, protože se v dívčině části střídají vypravěči. Oni sami jsou často zmatení a jejich vyprávění je jakoby mlhavé nebo snové. Celá tato část o mrtvé dívce se tak stává "trnem v oku" a kdyby v knize nebyla, asi by čtenáři o nic důležitého nepřišli.

Nejdelší den Adama T. je hlavně kniha o pocitech, o vyrovnávání se s různými situacemi a skutečnostmi. Není to žádná akční jízda, žádné melodrama a ani v ní nenajdete žádné šokující zvraty. Pokud čtenář hledá příběh obyčejného kluka, reálný příběh o dospívání se všemi jeho klady i zápory, tak je Nejdelší den Adama T. dobrou volbou. Patrick Ness i zde ukazuje další stránku svého umění, zaměřuje se na detailní popis situací a nebojí se nechat některé otázky nezodpovězené. A takový je Adamův příběh, plný otázek a hledání těch správných odpovědí.

Český název: Nejdelší den Adama T. | Originální název: Release | Autor: Patrick Ness Počet stran: 288 | Nakladatelství: Slovart
Hodnocení: 4/5

You Might Also Like

1 komentářů

  1. Tahle knížka vypadá úžasně! Četla jsem od tohoto autora Chaos a ten mě moc nebavil, ale Volání netvora bylo bezva:D.
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat