Projekt Kronos

března 22, 2018

Nakladatelství Host je u mě záruka kvality. Je mi upřímně jedno, co si od nich přečtu a nemusí to být jen fantasy, které vyhledávám nejčastěji. Host si své tituly vybírá opravdu pečlivě. Jejich výběr fantasy a sci-fi ale stojí rozhodně za pozornost, protože se jedná o knihy originální a výjimečné. Čemu jsem se ale dosud vyhýbala, byla česká tvorba. No a pak se ale objevil Projekt Kronos.


Lidstvo je v roce 2052 na pokraji vyhynutí. Na světě existuje pouze sedm míst, kde můžou poslední zbytky najít útočiště. Jedním z nich je Attiona City, město, které se dělí na dvě části. Spodní Downtown, kde žije lidská chátra a horní část, kde žijí vyvolení a mocní. Lidé v Downtownu se musí dennodenně potýkat s nedostatkem jídla a potřebné péče. Tady totiž vládnou tvrdé pěsti, zloději a drogoví dealeři. V posledních týdnech se v důsledku neznámého viru objevuje více a více mrtvých. Attiona umírá.

Projekt Kronos je svěží vítr v české fantastice. Je ale těžké ho zařadit do jednoho konkrétního žánru. Nese v sobě nejen prvky sci-fi, ale klidně o něm můžeme hovořit ve spojitostí s městskou fantasy nebo postapokalyptickým románem. A jako jedna z mála knih dokáže ve čtenáři vyvolat pocit, že čte něco, co by skvěle vypadalo ve filmové nebo komiksové podobě. Hlavně ta komiksová verze by Kronosu hodně sekla.

Celý příběh se točí kolem dvou hlavních hrdinů - Luca a Jasona. Společnost jim ale dělá spousta dalších postav, které jsou pro celý příběh více či méně důležití. V Kronosu celkově vystupuje velké množství protagonistů a i když to tak někdy nevypadá, každý tu má svou roli a je jedno, zda je malá nebo velká. Kolikrát totiž často záleží na maličkostech. A v tomto stylu vyprávění je ukryto jedno z kouzlo knihy. Je vyprávěna z více úhlů a čtenář tak může vidět více stran. Na jedné totiž máme vyprávění kluka z Downtownu, kterému se nelíbí všeobecné bezpráví a tak po nocích běhá po střechách v kostýmu a hraje si na superhrdinu. A pak je tu sirotek se záhadnou minulostí, který je společně se skupinou svých vrstevníků cvičen k boji. Proti komu ale vlastně bojují?


Mezi další přednosti knihy rozhodně patří svět, který autor stvořil. Je to náš svět, jedna z mnoha dalších vizí pochmurné a drsné budoucnosti. Všechno se pak točí okolo Attiony, kde společnost chátrá a upadá do melancholie. I přes tu špínu a zkažený vzduch je to ale fascinující místo a pokud mu podlehnete, budete hltat sebemenší detail nebo barvitý popis, který nám autor dá. A že je toho hodně co objevovat. K tomu si přidejte opravdu širokou škálu charakterů, od drogových dealerů, přes tajné agenty nebo umělou inteligenci. Nemáme tu ale klasické dělení na ty dobré a špatné, těch stran je tu mnohem více a každý tak nějak bere za své, že koná to správné.

Projekt Kronos není z počátku lehké čtení. Střídají se vypravěči, střídá se časová linka a tak to máte v celé knize. Všechno je tu zamotané a chvílemi i dosti komplikované a je opravdu dobré dávat při čtení pozor. Osobně to ale beru jako jednu z dalších předností knihy. I Kostičas od Samanthy Shannon se nečte na začátku lehce, ale když si dáte všechno pěkně dohromady, objevíte něco krásného, zábavného a hlavně návykového. A také to i něco vypovídá o samotném autorovi. Kronos nám svůj příběh neservíruje na zlatém podnose, musíme ho sami objevit a sami pochopit, dávat si dohromady všechny spojitosti, objevovat skryté narážky nebo tajemství. A přesně tento typ knih, které nás nutí nad svým příběhem přemýšlet, hloubat a spekulovat, mám ze všech nejradši, protože mi dají mnohem více než odlehčená jednohubka přečtená za jedno odpoledne.

Upřímně nechápu, kde se mohl tak propracovaný a komplexní příběh zrodit v hlavě tak mladého autora. Kronos je překvapující v mnoha ohledech a pro mě se stal takovým malým/velkým důkazem, že i na české literární scéně mohu najít něco, co mi vyrazí dech. Českou literaturu téměř nečtu a nebýt nakladatelství Host, tak nevím, zda bych se ke Kronosu dostala tak brzo. A nelituji. Už první věta v knize mě dokázala připoutat a nutit číst dál a dál. A pak už se to se mnou vezlo. Ta akce, to napětí, to město. Poznávání všech protagonistů, skoky do minulosti, postupné odhalování všech souvislostí, násilí i temnota. Tohle všechno a mnohem víc najdete v Projektu Kronos. A je jen na každém z nás, zda se jím necháme pohltit.

Název: Projekt Kronos | Autor: Pavel Bareš | Série: Projekt Kronos 1 Počet stran: 570 | Nakladatelství: Host
Hodnocení: 5/5

You Might Also Like

5 komentářů

  1. Knihu jsem také nedávno četla a musím říct, že je to po dlouhé době opravdu kvalitní české fantasy/sci-fi. Musím s tebou souhlasit, čtení jsem si užila a kniha mě totálně dostala. Už aby bylo pokračování :)..

    OdpovědětVymazat
  2. Já českou literaturu taky skoro nečtu, ale tahle knížka vypadá vážně moc dobře:). Skvělá recenze!
    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
  3. nevim, jestli bych to zvladla, ukazak ami prisla trosku tezsi na cteni...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to těžší, ale jak člověk překousne ten začátek, tak pak nepřestaneš číst :)

      Vymazat