Čarodějova nevěsta 1

dubna 09, 2018

Japonská manga má ve světě hodně příznivců. U nás jen ten zájem také velký, ale ne do takové míry, aby u nás vycházelo téměř všechno. Český čtenář se tak nejčastěji setká s ověřenými a světově oblíbenými fenomény. Čarodějova nevěsta je poměrně nový příběh a jedná se o lehkou variaci na oblíbenou pohádku o Krásce a zvířeti.


V prvním díle je hlavní hrdinka Čise Hatori jednou z několika nabídek mytologické aukce. Na této aukci se prodávají nejen kouzelné předměty, ale i bytosti s různými schopnostmi. Čise si nemyslí, že je výjimečná. Její otec zmizel a matka zemřela, takže nemá už prakticky nic, co by ztratila a z toho důvodu se nechala do aukce naverbovat dobrovolně. K jejímu překvapení si ji ale za pět milionů liber koupí podivná bytost, která vypadá jako muž s koňskou lebkou místo hlavy. Elias, který bydlí na anglickém venkově, ale není jen tak někdo. Patří mezi zmenšující se skupinku čarodějů a Čise se má stát jeho učednicí.

Čarodějova nevěsta je manga, která v originále vychází od roku 2014 a kromě klasické "knižní" podoby existuje i animovaný seriál. Jako spousta jiných, tak i Čarodějova nevěsta se stala ve světě fenoménem. Její příběh je zpočátku jednoduchý a bez originality, ale postupem času odhaluje i něco nového a zajímavého. Japonská verze Krásky a zvířete přináší svým čtenářům nejen magické prvky a kouzla, ale i svěží humor a roztomile zmatenou hrdinku, která si nemůže zvyknout na to, že díky Eliasovi asi našla nový domov.


Kore Yamazaki se sice ve svém příběhu inspirovala slavnou pohádkou, do pohádky má příběh dosti daleko. Čise našla nový domov a poprvé zažívá pocit, že je potřebná a že o ni někdo stojí. Pohádkový motiv ale často sklouzává k lehkému hororu až po střet nejrůznějších lidských vlastností. První svazek si ale hraje na jeden velký úvod. Děj plyne pozvolna, napětí je budováno jen tak, aby se neřeklo, a velmi výrazné je minimum akce. Do popředí se dostává psychické rozpoložení Čise, která se často lituje, je nedůvěřivá a vzhledem ke svému věku i nestálá, snadno ovlivnitelná a nerozhodná. Tuhle lehkou melancholii pak hravě vyrovnává lehký humor ostatních protagonistů.

Příběh Čise ale není tou jedinou zajímavostí prvního svazku. Autorka v každé kapitole postupně odhaluje celý svůj svět, magický systém nebo život kouzelných stvoření od víl po mluvící kočky a draky. Na pomalý rozjezd toho Čarodějova nevěsta zachycuje poměrně dost a díky prostředí anglického venkova se tak trochu odlišuje a stává se poutavou pro více čtenářů.


Mixování žánrů není u mangy nic neobvyklého, fantasy přechází k temné hororové atmosféře prakticky z jednoho panelu do druhého. Zpočátku roztomilá, krásná detailní kresba se tak mění na krásnou, ale temnou a mrazivou podívanou, kde záleží na drobných detailech, pohledech nebo stínech. Co manze lehce, ale opravdu jen lehce, škodí jsou anglicky pojmenované kapitoly, které by asi byly pro překlad občas pěkným oříškem. Každý čtenář si tohoto detailu ale všimnout nemusí a rozhodně to nekazí dojem z četby.

První díl Čarodějovi nevěsty je slušným startem do nové fantasy série. Pomalý start v tomto případě není na škodu, čtenář se s celým světem i prostředím seznámí do detailů, užije si příjemné evropské prostředí a zlehka odhaluje tajemná zákoutí. Příběh dokáže upoutat pozornost a díky povedené, často i vtipné, kresbě je čtení této mangy příjemně stráveným časem.

Český název: Čarodějova nevěsta 1 | Autor: Kore Yamazaki Série: Čarodějova nevěsta 1 Počet stran: 184 | Nakladatelství: Crew
Hodnocení: 3,5/5

You Might Also Like

0 komentářů