Hygge | Meik Wiking

května 17, 2017

Co vás dělá šťastným? Je to hmotná věc, dobré jídlo nebo jen samotný pocit? Najít ten správný moment, který vás zahřeje na duši a vykouzlí vám úsměv na tváři není vůbec nic složitého. Stačí i maličkosti. V Dánsku mají Institut pro výzkum štěstí a o Dánech se mluví jako o nejšťastnějších lidech na světě. Proč? Protože mají hygge. A ředitel Institutu štěstí Meik Wiking vám prozradí, jak na to.

"Hyg? Hýge? Hygé? Není důležité, jak budete "hygge" vyslovovat, či dokonce hláskovat. Na otázku, jak se vyslovuje nějaká emoce, by jeden z největších filozofů naší doby - Medvídek Pú - odpověděl: "Emoci nepíšete, emoci cítíte.""

Meik Wiking je prezident Institutu štěstí v Kodani a studiu dánského způsobu života se věnuje už několik let. Ano, je to rozhodně zvláštní povolání a stejně tak je i zvláštní číst o tom, jak má člověk žít, aby byl šťastný. Hygge se řadí mezi motivační nebo inspirativní knihy, osobně si ale myslím, že se jedná spíše o takového průvodce, který vám jen ukáže, že hygge je vlastně celou dobu okolo nás a možná to ani nevíte, neuvědomujete si, že hygge žijete.


Zapálené svíčky, vypnutý mobil, teplý čaj nebo káva, chlupaté ponožky, útulné místo nebo společnost blízkých lidí a dobrého jídla. Zní vám to povědomě? Tohle jsou jedny z částí Hygge manifestu. Dánové totiž našli šťastný způsob života v maličkostech, ve všudypřítomných věcech a momentech, které máme okolo sebe a jsou zadarmo. Kdo z vás nemá rád ten moment, kdy se zabalí do deky, vezme si oblíbenou knihu a jen si čte, odpočívá. Hygge jsou i víkendy strávené s přáteli na chatě, obklopeni přírodou a tichem. Hygge je nadšenost z dobře uvařené večeře nebo pohled na zapálenou svíčku. A čím víc svíček, tím líp.

Meik Wiking svou knihu rozdělil na několik částí. Poukazuje třeba na to, jak je důležité osvětlení a s tím je spojená i dánská posedlost po svíčkách. Zdůrazňuje jak je pro lidi důležitá pospolitost, rodinné tradice a společné chvíle plné vzpomínek a her. Ve svých kapitolách dává do popředí například i to, že dát si dobrou kávu a k tomu dortík není vůbec nic špatného, právě naopak. Hygge si ale netvoříte jen doma, ale i mimo domov - v práci, v každém ročním období. Důležité je vytvořit si takové prostředí, obléknout na sebe takové šaty, které ve vás vyvolají právě ten pocit pohody, štěstí a uvolněnosti.

"Konzumace velkého množství masa, sladkostí a kávy je přímo spojená s hygge. To totiž znamená být k sobě laskavý, dopřát si potěšení a s požadavky zdravého života to moc nepřehánět."


Hygge je psána velice odlehčeným způsobem. Hodně kamarádským, kdy máte až pocit, že autor sedí naproti vám a všechno vám vypráví osobně. Co je na této knize ale krásné, je její lidskost a schopnost vystihnout ty správné pocity. Obléknout si chlupaté ponožky nebo jen tak se projet na kole vypadá jako naprosto běžná věc, ale v podání Meika Wikinga a jeho popisu si uvědomíte, že je to něco víc. Vychutnáváte si ten prostý okamžik a radost, cítíte vděčnost a uvědomujete si, že žijete právě teď v tomto okamžiku. Když si dokážete vážit života jako takového, tak pro vás nebude těžké najít to správné štěstí.

"Hygge znamená cítit se v bezpečí. Hygge je proto ukazatel důvěry k těm, se kterými jste, a k místu, kde se nacházíte."

Pro mě byla kniha Hygge něco jako pohlazení na duši. A po přečtení jsem měla pocit, že žiji ve špatné zemi, že patřím do Dánska. Tolik jsem se v hygge viděla, tolik mi to připomínalo mé vlastní zvyklosti a každodenní věci. A stále na ni myslím, pročítám si označené pasáže a více a více si uvědomuji, že jsem hygge začala žít už dávno. A vy by jste měli taky. A pokud nevíte jak, tato kniha vám v tom pomůže. Pomůže vám hledat radosti v maličkostech, užívat si naprosto běžné okamžiky života, vážit si dobrých přátel a rodiny. Manifest hygge si pak můžete vylepit na lednici a v případě nouze vám vždycky poslouží krabička hygge záchrany.


Hygge - Prostě šťastný způsob života je do detailů propracovaná a po grafické stránce nádherná kniha, která vám ukáže, jak je skvělé žít přítomným okamžikem. Budete se bavit jednotlivými kapitolami, které jsou psány lehce, ale chytnou za srdce a donutí vás zapřemýšlet nad sebou samým. Minimalistický design a instagramové fotky pak ve vás vyvolají tu správnou hygge atmosféru a při pročítání receptů budete mít hned chuť některý vyzkoušet. O touze navštívit Kodaň se už ani nezmiňuji.

"V takových chvílích si bytostně uvědomujeme přítomnost. Hygge je doslova nabité silným prožitkem přítomného okamžiku. Vychutnat si jej je životním uměním."

Český název: Hygge - Prostě šťastný způsob života | Originální název: The Little Book of Hygge | Autor: Meik Wiking Počet stran: 288 | Nakladatelství: Jota
Hodnocení: 5/5

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Tak přesně tohle ve svém aktuálním psychickém rozložení potřebuju! Asi jdu utrácet... Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
  2. Úžasná recenzia!
    O tejto knihe som ešte popravde nepočula, no ďakujem ti za skvelý tip. Myslím, že je pre mňa momentálne tou pravou voľbou. Musím si ju rozhodne prečítať :).

    OdpovědětVymazat