Mléko a med

listopadu 20, 2017

Mléko a med (v originále Milk and Honey) je kniha, která by se mohla honosit titulem "instagramová královna". Pokud patříte mezi čtenáře, kteří na instagramu sledují nejrůznější knihomolské účty, především ty zahraniční, určitě jste si této drobné sbírky všimli. A proč je okolo této knihy takový hype?


Rupi Kaur napsala knihu básní, myšlenek, životních mouder a rad. I když poezie asi nepatří mezi nejvyhledávanější v současné době, Mléko a med zaujalo obrovské množství čtenářů. Nejedná se totiž o těžkou poezii, jejichž významy a podstatné myšlenky je nutné hledat mezi řádky. Mléko a med je kniha napsaná lehce, srozumitelně a zároveň citlivě a poutavě. Jednotlivé básně se ani nerýmují a naprosto popírají zákony interpunkce. Jednoduchost knihy pak hravě vyvažují samotná témata jako je zneužívání, alkoholismus, láska, rozchod nebo postavení ženy.

neodešla jsem proto že
už tě nemiluju
odešla jsem protože čím
déle bych zůstala
tím méně bych
milovala sama sebe

Autorka, která původem pochází z Indie, měla prý vždycky problém číst poezii. Mnohem víc ji oslovují kratší texty, plné skrytých, ale jednoduchých metafor a hlubokých myšlenek. A taková je i její kniha, o které se často vedou spory jestli to je poezie nebo se jedná jen o jednu větu rozkouskovanou na více řádků. Odpovědět si musíme ale každý sám, jak dané texty vidíme a vnímáme.


Mléko a med je rozdělené do čtyř částí, ve kterých se odráží i čtyři různá období v životě. Na každé stránce pak v kratších nebo delších textech autorka odkrývá své nitro, své myšlenky a názory. Pozastavuje se nad tématy jako je rodičovská láska, láska mezi partnery, počátek vztahu nebo jeho konec a celkově píše i o lidských radostech a bolestech. Rupi Kaur se více dotýká těch vážných témat a jsou to často věci, o kterých lidé moc nemluví, protože jsou moc kontroverzní, moc citlivé nebo odhalující.

myslíme si že jsme
schopni lásky
ale místo toho
ji zabíjíme

Rupi Kaur prostřednictvím svých básní ukazuje novou podobu poezie. Využívá minimum slov, ale dobře zvolených. Takových, které si budete číst pořád a pořád dokola a přemýšlet nad nimi, hledat v nich další souvislosti a poslání. Některé části jsou hodně autobiografické, některé jsou plné vášně, některé plné smutku, zklamání a zrady. V závěru jsou plné poslání, uvědomění nebo rady posunout se dál, překonat překážky a věřit si.

Mléko a med je hodně individuální kniha. Někomu může přinést pohlazení na duši, někoho nechá chladným. Záleží i na samotných částech knihy. Čtenáře nemusí oslovit hned všechny čtyři, ale třeba jen dvě, tři. Celkově se ale jedná o knihu citlivou, zobrazující realitu takovou, jaká je a díky svému pojetí může zaujmout i čtenáře, kteří běžně poezii nevyhledávají. Mléko a med je ukázkou že i minimum slov dokáže obsáhnout rozsáhlé nebo složité téma.

musela jsem tě ztratit
abych našla
sebe

Český název: Mléko a med | Originální název: Milk and Honey | Autor: Rupi Kaur | Počet stran: 216 | Nakladatelství: Omega
Hodnocení: 3,5/5

You Might Also Like

2 komentářů

  1. Mám ju už objednanú a veľmi sa na ňu teším. Myslím že by ma to malo baviť a nesklamať :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knížka vypadá moc dobře, já zvažuji spíše anglický výtisk, ale ještě uvidím.
    Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat